Alte știri

FOTO. Municipiul Bălți este „invadat” de gunoi

Pinterest LinkedIn Tumblr

Municipiul Bălți este la un pas de a se sufoca în gunoaie, asta după ce autoritățile locale au suspendat ilegal contractul cu compania GlobalPrestService, iar instituțiile responsabile de salubrizarea orașului, inclusiv a platformelor de depozitare a deșeurilor, s-ar părea că nu fac față. Cel puțin asta reiese din mai multe fotografii expediate pe adresa redacției de către locuitorii orașului.

În orașul Bălți activează compania Salubrity Solution, care conform contractului, colecteaza și transportă doar deșeurile menajere solide din containere, iar de platformele de acumularea a gunoiului, dar și a curățeniei pe străzi, este responsabilă Întreprinderea municipală Direcția Reparații și Construcții Drumuri Bălți.

Însă din imaginile surprinse de bălțeni vedem clar că, în preajma platformelor de acumulare a deșeurilor s-a stocat o cantitate enormă de gunoi, care nu doar are un impact asupra louitorilor, ci poate avea efectul unei bombe ecologice.

Potrivit reprezentanților Salubrity Solution, de evacuarea gunoiului din preajma platformelor, s-ar ocupa administrația locală, însă aceștia nu fac față volumului mare de gunoi.

„Am propus de mai multe ori transmiterea în gestiunea noastră a platformelor, la acest subiect a fost chiar creat un grup de lucru care a identificat soluții concrete, însă ambițiile politice ale unor funcționari nu au ca situația să fie schimbată. Salubrity Solution, fiind o companie social responsabilă, vom organiza miercuri un flash mob pentru a face ordine in oraș. Este important de a sublinia că aceste lucrări ar trebui sa le facă întreprinderile municipale care incasează pentru aceste servicii bani atât de la populație cât și de la Primărie, care ulterior sunt probabil furați”, susțin reprezentanții companiei.

Am încercat să vedem cum comentează această situație Igor Șeremet, vice-primarul municipiului Bălți, însă acesta nu a fost de găsit. În pofida faptului că ziua de muncă a început demult, secretara sa ne-a comunicat că el încă nu a venit la birou și a refuzat să ne dea numărul de telefon mobil pentru a lua o reacție de la acesta.

Reamintim că scandalul dintre agentul economic care se ocupa de salubrizarea  municipiului Bălți și administrația locală își are începutul încă de pe vremea când la cârma orașului a venit Renato Usatîi. Mai exact totul a început la sfârșitul lunii septembrie 2015, după ce mai mulți măturători din Bălți au protestat în fața Primăriei acuzând agentul economic care avea contract cu autoritățile locale că nu le-ar fi achitat salariile.

Agentul economic,  compania „Global Prestservice”,  a semnat în anul 2012 un contract cu primăria Bălți prin care le-a fost permis să efectueze lucrări de salubritate în capitala de Nord, însă odată cu venirea la primărie a controversatului  om de afaceri, Renato Usatîi, agentului economic au început ai fi puse bețe în roate.

Atunci reprezentanții companiei susţineau că nu pot să plătească salariile măturătorilor, din motiv că Primăria ar datora de la începutul anului cinci milioane de lei, iar o perioadă de timp angajatorul a achitat salarii din buzunarul propriu. A doua zi după proteste, Renato Usatîi a împărțit plicuri cu câte trei mii de lei fiecărui angajat al întreprinderii de salubrizare, din buzunarul său, pentru ca oamenii să iasă la muncă, iar ulterior a anulat contractul cu „Global Prestservice”.

 

loading...

Comments are closed.