Alte știri

(foto) NASA dezvăluie costumul spațial ultraperformant pentru misiunea pe Lună din 2024

Pinterest LinkedIn Tumblr

Omul ar putea ateriza din nou pe Lună în 2024, iar pentru asta NASA pregătește un costum spațial care să facă misiunea mai ușoară, informează playtech.ro.

Agenția spațială a arătat primul prototip de costum spațial pe care astronauții îl vor purta atunci când vor păși din nou pe suprafața Lunii. 2024 este termenul limită pe care NASA l-a setat pentru această inițiativă ambițioasă. Atunci, în cadrul misiunii Artemis, astronauții vor ajunge din nou pe Lună, de data aceasta îmbrăcați într-un costum spațial ultraperformant.

Costumul a primit și un nume: Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) și se bazează pe designul actual al costumelor pe care le poartă astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale.

A ground prototype of NASA’s new Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) is seen Tuesday, Oct. 15, 2019 at NASA Headquarters in Washington, DC. The xEMU suit improves on the suits previous worn on the Moon during the Apollo era and those currently in use for spacewalks outside the International Space Station. Photo Credit: (NASA/Joel Kowsky)

Ce poate face costumul spațial dezvoltat de NASA

În cadrul unei demonstrații, un inginer care se ocupă cu dezvoltarea costumelor spațiale a arătat cât de flexibil este xEMU. Astfel, astronauții vor avea capacitatea să se miște mai ușor, iar costumul le va da mai multă mobilitate.

De asemenea, mărimile costumelor nu vor mai fi o problemă. În martie, NASA a trebuit să amâne prima ieșire în spațiu cu echipaj exclusiv feminin din cauza faptului că nu avea un al doilea costum la bordul ISS care să fie pe măsura unei femei. De data aceasta, fiecare costum va fi special ajustat pentru astronautul care îl va purta. Va fi creat exact pe măsura fiecăruia, cu ajutorul unor scanări 3D ale corpului. De asemenea, costumul nu are fermoare sau cabluri, iar componentele sale principale sunt sigilate.

În plus, este construit pentru a rezista la temperaturi extreme de minus 156 de grade Celsius la umbră și până la 121 de grade Celsius la soare.

În următorii doi ani, NASA vrea să trimită xEMU către Stația Spațială Internațională, unde va fi testă de către un astronaut, într-una dintre ieșirile în spațiu.

După misiunea de pe Lună din 2024, NASA va oferi costumul către ramura spațială comercială.

 

loading...

Comments are closed.