Social

(foto) O moldoveancă a deschis o afacere în SUA! Americanii au ocazia să cumpere sarmale și friptură moldovenească

Pinterest LinkedIn Tumblr

În fiecare vară, mii de tineri din Republica Moldova pleacă la muncă în America, iar printre ei s-a numărat, acum câțiva ani, și Elena, o tânără din orașul Hâncești pe care această țară nu a mai lăsat-o să plece.

Astăzi i se spune doamna Martinez și proprietara unei mici afaceri de catering, ademenindu-i cu bucate tradiționale moldovenești pe americanii din Dakota de Nord.

A plecat și a rămas

Ideea de a pleca mi-a venit după ce citisem într-o broșură despre oferte de lucru pe timp de vară în SUA pentru studenți. Atunci învățam la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Nu am pierdut timpul și în scurt timp am întocmit un contract de muncă cu acea companie. Următoarea provocare a fost să găsesc bani. Am reușit să găsesc niște oameni cu inimă mare, care m-au ajutat să îmi realizez visul. Pentru că scopul principal era să fac bani, am ales să lucrez într-un local de tip fast food în statul Utah, deorece acolo salariile erau mai mari decât în alte locații. Și iată așa, pe 16 mai 2008, cu lacrimi în ochi, dar plină de speranțe m-am pornit spre locul unde visurile devin realitate. Nu m-am gândit nicio clipă că nu o să revin în R. Moldova. Așa a fost să fie...”, își amintește tânăra.

Și pentru că începuturile nu sânt niciodată ușoare, Elena a avut nevoie de multă răbdare și perseverență pentru a se acomoda cu noua sa viață, scrie Ziarul Naţional.

Mi-a fost greu să mă acomodez într-un stat cu oameni și cu o cultură atât de diferită de a noastră. Mă simțeam de parcă am venit dintr-o altă lume. Dar pentru că în America timpul costă bani, am fost nevoită să mă adaptez într-un timp foarte scurt. Americanii sunt ospitalieri, respectuoși și cu zâmbetul mereu pe față. Admiră străinii care vin din locuri atât de îndepărtate pentru a-și crea un viitor în SUA. Despre Moldova nu cunosc prea multe lucruri, doar ceea ce au aflat de la alți moldoveni stabiliți aici. Sunt uimiți că noi, cei din R. Moldova, cunoaștem atât de multe limbi”, mărturisește ea.

Soțul i-a descoperit talentul la gătit

La puțin timp după ce a ajuns în America, s-a gândit să le aducă pe mesele americanilor bucate tradiționale moldovenești. Anume soțul ei a fost cel care i-a descoperit talentul de a pregăti cele mai delicoase plăcinte, sarmale și friptură și a încurajat-o să transforme această pasiune într-o afacere de catering pentru diferite ocazii.

Ideea de a promova bucatele noastre tradiționale a venit după ce mi-am dat seama că americanii cunosc foarte puține lucruri despre cultura noastră și despre Moldova în general. Într-o zi, am decis să le pregătesc colegilor mei de la serviciu o masă copioasă ca la noi la moldoveni și ei am rămas încântați de bucatele noastre atât de felurite și gustoase. Și soțului meu, originar din Puerto Rico, i s-a dat pe gust mâncarea moldovenească, anume el a fost cel care m-a îndrumat să îmi deschid o afacere legată de culinărie. Nu am stat mult pe gânduri și, în scurt timp, am început să fac livrez bucate pentru diferite ocazii. Nu este greu să îți deschizi o afacere aici în SUA, important să ai voință și un susținător de nădejde cum este soțul meu. Autoritățile americane susțin cu plăcere astfel de inițiative și sunt întotdeauna deschise pentru inovații. Afacerea am început-o chiar din bucătăria mea, după care au venit tot mai mulți clienți, doritori de a descoperi cultura și tradiția noastră”, spune doamna Martinez.

„Sarmalele și friptura sunt deliciile cel mai des solicitate de americani”

Varietatea de bucate pe care le oferă înreprinderea Elenei este destul de mare, începând de la sarmale și terminând cu deserturi de casă de toată frumusețea. Americanii adoră mult bucatele home-made, deorece aproape toată mâncarea lor este de tip fast food. Pe lângă mâncarea tradițională, moldoveanca și-a dorit să promoveze și portul nostru popular, acesta devenind elementul de bază al fiecărei livrări.

Prima mea comandă a fost pentru Curtea de Apel de aici, eram atât de emoționată să iasă totul bine și până la urmă așa a și fost. Toți au rămas mulțumiți și, cel mai important, sătui. După aceasta am început să particip la diferite evenimente gastronomice și, cu pași mărunți, dar încrezători, mi-am promovat afacerea. Sarmalele și friptura sunt deliciile cel mai des solicitate de americani, ei pur și simplu le adoră. Nu de mult timp am început să fac și deserturi, în special torturi de casă cu produse naturale, gust atât de căutat de americani. Asortimentul de deserturi este complex: tort cu vanilie, cu ciocolată, cu fructe și tradiționalele noastre torturi cu miere și sau „Smântânel”. Încerc să promovez și elementele portului nostru popular, care este oglinda țării noastre. Livrările le fac doar în costum popular și la fiecare eveniment la care particip ia, catrința, basmaua și șorțul brodat sunt elemente care nu lipsesc”, povestește antreprenoarea.

Următorul pas este deschiderea unui restaurant moldovenesc

Membrii familiei ei sunt susținătorii și, în același timp, criticii Elenei, fiindcă sunt primii care gustă din deliciile pregătite. Cele două fetițe ale Elenei cunosc multe lucruri despre mâncarea, cultura și tradițiile locului din care vine mama lor, chiar dacă nu au fost niciodată în R. Moldova.

Fetițele mele deja știu denumirea fiecărui fel de mâncare pe care îl gătesc. Ele sunt cele care mă laudă și mă încurajează să merg mai departe. Chiar dacă nu s-au născut în R. Moldova și nu au fost niciodată acolo, au îndrăgit această țară. Mă strădui să le spun cât mai multe istorioare interesante din copilăria mea și să le povestesc în amănunte despre tradițiile și obiceiurile noastre”.

Chiar dacă e mulțumită de mica sa afacere, Elena mai are un vis – să își deschidă un restaurant moldovenesc în inima Dakotei.

Următorul meu scop este de a-mi deschide un mic restaurant cu specific moldovenesc, pentru a atrage cât mai mulți americani să descopere cultura țării noastre și, de ce nu, chiar să o viziteze”, spune Elena Martinez, tânăra din R. Moldova stabilită de zece ani în America.

loading...

Comments are closed.