Parcul Dendrariu a fost fondat în anul 1973 pe locul fostei Grădini Botanice. Inițial, acesta avea o suprafaţă de 73 de hectare, mai apoi fiind extins până la 83 de hectare.
Astăzi, în cadrul parcului există peste o mie de tipuri de plante care reprezintă majoritatea florei din Republica Moldova.
Parcul Dendrariu este situat în partea de vest a Chişinăului, în valea râulețului Durleşti și se bucură de o colecție de plante aduse de pe tot globul pământesc.
Parcul se află sub protecția statului și are statut de instituţie cu activitate ştiinţifică şi social-culturală, ce se află în subordinea Consiliului municipal Chişinău.
Cum Grădina Botanică s-a transformat în Parcul Dendrariu
Potrivit Ziarului Național, la finele anului 1972, Grădinii Botanice i s-a atribuit un nou teritoriu, iar în locul ei a fost creat Dendrariul. Grădina Botanică a fost creată în anul 1950, iar în această perioadă, pentru prima dată s-au efectuat cercetări ştiinţifice ale florei moldave, s-a creat primul ierbar republican, s-au început lucrările de plantare a primilor arbori, arbuşti şi plante floricole în conformitate cu planul Grădinii, elaborat de arhitectul Grădinii Botanice al Academiei de Ştiințe a URSS, L. E. Rozenberg.
Din acest considerent, printr-o hotărâre specială a Sovietului de Miniştri de la 19 martie 1973, pe fostul teritoriu al Grădinii Botanice a fost creat Dendrariul, căruia i s-au atribuit sarcinile de păstrare, îngrijire şi amenajare a colecţiilor de plante, studiere, evidenţiere, înmulţire şi aplicare a noilor specii şi soiuri decorative de arbori, arbuşti şi plante floricole pentru crearea spaţiilor verzi.