FOTO // Patru bărbați în stare de ebrietate și un minor au fost salvați de la înec de salvamarii din municipiul Chișinău

În după amiaza zilei de 6 august salvamarii stațiilor de salvare din municipiul Chișinău au intervenit în 5 cazuri pentru a salva persoanele, care riscau să se înece în bazinele acvatice din capitală.

Două cazuri au fost înregistrate în parcul „La Izvor”, către orele 16:20 și 16:40. Aici, salvamarii Stației de salvare Nr.2 au salvat doi bărbați în vârstă de 43 și 29 de ani, care fiind în stare de ebrietate au intrat în apă să înoate.

După ceva timp, aceștia au pierdut din puteri, astfel se scufundau sub apa bazinului acvatic. De la mal, bărbații au fost observați de salvamari, care de urgență au intervenit și au scos persoanele la mal în stare conștientă.

Alte două cazuri, similare, au avut loc în seara zilei de ieri în parcul „Valea Morilor” din capitală. Aici, doi bărbați cu vârstele de 24 și 36 de ani, riscau să se înece în lac, nerespectând regulile de siguranță pe apă. Astfel, aceștia după ce au consumat alcool, s-au aventurat să înoate în bazin, iar la scurt timp salvamarii au observat că persoanele se îneacă.

Angajații Stației de salvare Nr.1 au reușit să extragă din apă, în scurt timp, bărbații în stare conștientă. Ulterior aceștia au primit îngrijirile de rigoare.

Ultimul caz, a fost raportat de salvamarii Stației de salvare Nr.5 din parcul „Valea Trandafirilor”.

Aici, un minor de 17 ani a fost salvat de la înec în timpul scăldatului. Băiatul a fost scos din apă în stare inconștientă. La fața locului, salvamarii au efectuate manevrele de resuscitare, după ce minorul și-a revenit. Ulterior acesta a fost predat echipajului de medici, pentru îngrijiri necesare.

În acest sens, IGSU atenționează repetat cetățenii despre riscul înecului în stare de ebrietate îndeosebi pe timp de caniculă. Salvatorii avertizează că consumul băuturilor alcoolice, înainte de a intra în apă, prezintă pericol pentru viață și sănătate. Astfel, sub efectul alcoolului, tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc și provoacă pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec.

Totodată, angajații IGSU îndeamnă oamenii să meargă la scăldat doar în locuri amenajate și dotate cu stații de salvare, respectând normele de siguranță în timpul înotului și aflării pe plaja bazinelor acvatice.

Mai mult, maturii sunt rugați să supravegheze strict minorii în perioada vacanței și să nu le permită aflarea de unii singuri, dar și jocul în apele lacurilor și râurilor din țară.

IGSU continuă măsurile de prevenire a înecurilor în perioada estivală în toate raioanele țării, cu scopul informării populației și minimalizării cazurilor de înec. În situații de risc cetățenii sunt rugați să apeleze de urgență Serviciul 112.

Total
0
Shares
Total
0
Share