Alte știri

FOTO // Pe fațada clădirii Spitalului Clinic Municipal nr. 1 „Gheorghe Paladi” a fost inaugurat basorelieful mentorului instituției

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, pe fațada clădirii IMSP Spitalul Clinic Municipal nr. 1 „Gheorghe Paladi” a fost inaugurat un basorelief al liderului spiritual al instituției, cu prilejul celor 92 de ani recent împliniți ai academicianului. Autorul basoreliefului este sculptorul Veaceslav Jiglițchi.

La eveniment a participat Primarul General, Ion Ceban, viceprimarul Angela Cutasevici, colegi-doctori de-ai sărbătoritului, academicieni, colectivul spitalului etc.

Acum un an, la inițiativa APL Chișinău, IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 a fost redenumit „Gheorghe Paladi”, în cinstea renumitului doctor.

Primarul General, Ion Ceban, a menționat că municipalitatea va continua și prin alte acțiuni să înveșnicească numele profesorului Paladi, dar și să consolideze colectivul spitalului. Astfel, la toamnă, când se împlinesc 60 de ani de la fondarea instituției, se prevede instalarea unui bust al mentorului spitalului.

La rândul său, Gheorghe Paladi, a declarat cu modestie că el a fost unul dintre doctorii care au activat în cadrul spitalului de la constituirea instituției. Potrivit academicianului, în anii ʼ60 ai secolului trecut, situația în domeniul ocrotirii sănătății era complicată, fiind vremuri de după război, după deportări și după foamete, iar 80% din femei nășteau acasă. Respectiv era mare și numărul deceselor materne. Pe atunci se atesta o lipsă a asistenței medicale în general și în special în domeniul ocrotirii sănătății mamei și copilului. Astfel, ministerul de resort a decis să deschidă o instituție medicală de profil în Chișinău. „Acest spital a fost de la început un centru de pregătire a cadrelor medicale specializate și rămâne astfel și acum. Mulțumesc pentru înalta apreciere. Totodată, vă asigur că colectivul acestui spital va face față și în continuare cerințelor cetățenilor municipiului Chișinău. Mă bucur că am avut această ocazie, să fiu împreună cu asistența, la acest eveniment istoric”, a mai spus academicianul.

Gheorghe Paladi este medic obstetrician, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, academician, Cavaler al Ordinului Republicii. Este fondatorul serviciului obstetrical-ginecologic din republică, făcând parte din „promoția de aur” a USMF „Nicolae Testemițanu”.

Academicianului Gheorghe Paladi îi aparține și ideea fondării Institutului Mamei și Copilului, la mijlocul anilor ʼ60 ai secolului trecut, iar de peste 70 de ani, activează în cadrul Spitalului municipal nr. 1 din capitală.

loading...

Comments are closed.