FOTO // Poliția avertizează: Escroci online se folosesc de imaginea demnitarilor pentru a fura banii oamenilor

Inspectoratul General al Poliției atenționează cetățenii cu privire la existența unor anunțuri frauduloase pe rețelele sociale (în special Facebook și Instagram).

Escrocii se prezintă drept birouri de avocați sau reprezentanți ai organizațiilor de ocrotire a normelor de drept naționale sau internaționale, comunicând despre posibilitatea recuperării mijloacelor financiare pierdute în urma plasărilor de capital în platformele de investiții online false.

Pentru a fi mai credibili, infractorii folosesc tehnologiile Deepfake cu ajutorul cărora generează secvențe video în care apar demnitari de stat sau alte persoane publice.

În context, poliția recomandă cetățenilor:

Nu accesați anunțurile publicitare cu conținut dubios care conțin cuvinte cheie precum: Restituirea mijloacelor bănești, Международный возврат средств, etc.

Evitați înregistrarea și completarea sondajelor online distribuite prin rețelele de socializare care promit câștiguri fabuloase.

Nu introduceți datele Dvs. personale și datele de contact, în anunțurile respective.

Nu oferiți persoanelor necunoscute acces de la distanță la dispozitivele dvs. prin aplicații specializate, de exemplu, AnyDesk și TeamViewer, indiferent de promisiunile primite.

Nu comunicați nimănui datele cardului bancar (nici personalului băncii), inclusiv codul de securitate OTP primit prin SMS;

Nu transferați bani persoanelor necunoscute și nu transmiteți nimănui mijloace bănești prin intermediul persoanelor terțe necunoscute cu scopul de a investi în platformele investiționale false.

În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția la numărul unic 112 și unitatea bancară.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share