(Foto) Premieră în regiune: Scaner de ultimă generație, dat în exploatare la postul vamal Ocnița-Feroviar

Premieră în regiune, Scaner de ultimă generație, dat în exploatare la postul vamal Ocnița-Feroviar, vitalie vrabie, serviciul vamal moldova, partidul democrat, pdm plahotniuc, guvernul filip

Postul vamal ”Ocnița – feroviar” dispune, începând de astăzi, de unul dintre cele mai performante scannere existente actualmente pe piață. Este vorba despre sistemul de scanare ”Nuctech TMRF 6010”, destinat inspectării mărfurilor transportate pe cale feroviară. Datorită parametrilor tehnici superiori, instalația permite detectarea tuturor tipurilor de bunuri nedeclarate din garnitura de tren aflată în mișcare, indiferent de modalitatea tăinuirii sau camuflării.

Echipamentul a fost inaugurat pe 8 decembrie în cadrul unei ceremonii oficiale la care au participat Viceprim-ministrul pentru Reintegare, Cristina Lesnic,  Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, E.S. Zhang Yinghong și Vicepreședintele companiei chineze Nuctech, Jianmin Li.

Scanerul este donat de către Guvernul Republicii Populare Chineze în cadrul unui proiect de asistență tehnică cifrat la 5,7 milioane de dolari. Tot în cadrul aceluiași proiect, postul vamal ”Aeroportul Internațional Chișinău” a fost dotat, în luna mai, cu un scanner de model ”Nuctech TMXT 2080AD” pentru inspectarea bagajelor de cală. Astfel, pentru construcția scannerului de la Ocnița au fost alocate 4,5 milioane dolari, iar instalarea celui de la aeroport a costat 1,2 milioane dolari.

În intervenția sa, Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie le-a mulțumit partenerilor chinezi pentru susținerea continuă a eforturilor de îmbunătățire a capacităților antifraudă ale Vămii moldovenești. ”Creșterea fluxurilor comerciale implică, în mod inerent, și creșterea eventualelor riscuri de fraudare. Iată de ce, este important să devenim mai eficienți, să ne diversificăm instrumentele de control și să prevenim potențiale prejudicii sau amenințări pentru securitatea regională.”, a specificat Vitalie Vrabie.

În continuare, Vicepremierul Cristina Lesnic a menționat: ”Guvernul Republicii Moldova investește în sectorul de securitate și îmbunătățirea serviciilor prestate. Utilizarea tehnologiilor moderne va oferi posibilitatea de a exclude erorile și de a spori eficiența printr-un control vamal eficient, corect și într-un termen rezonabil. Sperăm că această experiență va fi replicată în timp pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Ne exprimăm gratitudinea partenerilor de dezvoltare, în special, autorităților chineze, care au făcut din acest proiect o inițiativă reală, pusă la dispoziția Serviciului Vamal.”

La rândul său, E.S., Zhang Yinghong a declarat că: ”Guvernul chinez acordă o atenție sporită menținerii relațiilor calde cu Republica Moldova. Consolidarea și cooperarea dintre China și Moldova reprezintă o politică consecventă a Guvernului Chinei. Iar furnizarea echipamentelor de inspecție vamală constituie rezultatul cooperării ambelor părți în cadrul unui proiect de importanță majoră. Implementarea proiectui va permite accelerarea tranzitului transfrontalier, combaterea contrabandei și colectarea integrală a veniturilor la buget. Toate acestea demonstrează că, implementarea tehnologiilor moderne are un rol important în eficientizarea actiuvității sistemului vamal.

Utilizarea echipamentelor de testare a containerelor combate în mod eficient infracțiunile de contrabandă și transportul de articole ilegale, arme și explozibile, accelerând trecerea frontierei. Sper ca acest proiect să deschidă calea pentru cooperări mai largi cu autoritatea vamală moldovenească și va contribui la dezvoltarea economică și comercială dintre China și Moldova.”, a subliniat în alocuțiunea sa Vicepreședintele companiei chineze Nuctech, Li Jianmin.”

Proiectul a fost realizat în baza Acordului interguvernamental dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză, încheiat la 10 iulie 2013 și schimbului de note dintre guvernele celor două state din data de 13 octombrie 2016 și 10 noiembrie. Contractul privind livrarea și instalarea echipamentelor a fost semnat la Chișinău, de către Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie și Consilierul economico-comercial al Ambasadei Chinei la Chișinău, Song Xuejun, în data de 11 noiembrie 2017.

Primul scaner staționar a fost donat de către Guvernul Republicii Populare Chineze în anul 2015, fiind instalat în postul vamal ”Leușeni”

Total
0
Shares
Total
0
Share