Alte știri

FOTO // Presa din Moldova distribuie fake news-uri despre presupusa eliberare a lui Veaceslav Platon, dându-le drept articole de presă străină notorie

Pinterest LinkedIn Tumblr

Recent, în presa moldovenească a circulat un subiect de interes public sporit, privind faptul că raiderul nr.1 în CSI, Veaceslav Platon ar putea ieși din închisoare, transmite Telegraph.md

Mai exact, publicațiile moldovenești afirmau că Platon ar putea fi eliberat în urma unei înțelegeri cu Dodon. Presa noastră făcând trimitere la o „cunoscută” publicație din SUA, New York Globe.

Printre portalele care au dat pe post această știre se numără: Ziarul Național, Televiziunea Centrală, Paranteze.md și Zugo.

 

Însă, s-a dovedit că portalul New York Globe este recent înregistrat, anul 2018, creat pe o platfomră Wordpres, cu doar circa 60 de articole publicate până acum și cu identitatea proprietarului ascunsă.

Mai mult de atât, New York Globe a fost unul dintre cele mai vechi cotidiene americane, dar care a activat între anii 1904-1923, respectiv clona actuală a furat identitatea unui cotidian american, dar nefiind nici pe aproape o publicație veridică și notorie în mass-media din SUA.

Astfel, intenționat sau nu, dar presa din Moldova a preluat și distribuit un fake news de interes pur politic.

Totodată, mai există un astfel de site creat pe platforma wordpres, cu circa 100 de articole publicate în total, înregistrat în 2018 și cu proprietarul ascuns, dar dându-se drep portal britanic sub denumirea London-Globe.

Într-un final, concluzia constă în faptul că anumite cercuri interesate în subiect crează portale-clone, ce se dau drept presă notorie străină și pe această bază fake news-urile lor sunt preluate și distribuite de presa noastră, iarăși cu un anumit interes politic.

Sursa: Gabriel Călin

Citește și: Notițe de escroci? O companie imobiliară falimentară continuă atragerea persoanele care vor să câștige mult și repede

 

loading...

Comments are closed.