Ludmila Kozlovska, președintele Fundației Open Dialog, una din partenerele opoziției din Republica Moldova dar și a bancherului negru, sau raiderului numărul 1 în CSI condamnat, Veaceslav Platon, a revenit în vizorul presei poloneze după ce The Sunday Times a scris despre implicarea FOD în spălare de bani și jocuri de culise în favoarea Kremlinului pe teritoriul Republicii Moldova.
Site-ul polskieradio24.pl scrie despre investigația publicată de către The Sunday Times, privind implicarea Fundației Open Dialog în treburile interne a Republicii Moldova, anume este indicat că ONG-ul condus de Ludmila Kozlovska s-a angajat să facă acțiuni antiguvernamentale de la Chișinău.
În articol se spune că Fundația trebuia să primească 1.5 milioane de lire sterline de la două companii, înregistrate în Scoția. În aceeași sursă poloneză se spune că banii primiți de FOD trebuia repartizați unor companii care colaborează cu serviciile secrete rusești, iar scopul de bază fiind destabilizarea situației din Republica Moldova și alte state care se opun liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.
În cadrul unei emisiuni radio, despre care s-a scris la fel pe polskieradio24.pl, unul din invitați, Miroslaw Skowron a declarat că presa occidentală trebuie să fie preocupată de Ludmila Kozlovska nu doar din cauza activității sale în calitate de ONG-istă, dar și din perspectiva fratelui său, care este activ în domeniul industriei militare, evident în favoarea Rusiei, chiar dacă, la un moment dat public susținea intendendența Ucrainei.
Un alt portal de știri din Polonia care a scris despre investigația celor de la The Sunday Times este TVP.info. Imediat din titlu, se spune că Fundația Open Dialog este implicată în procese de spălare a banilor. În același articol se scrie că două companii scoțiene, Kariastra Project LLP și Stoppard Consulting ar fi transferat pe conturile FOD o sumă de bani, care urmau să fie folosite de către Ludmila Kozlovska pentru a face lobby oligarhului Veaceslav Platon și bancherului kazah, Mukhtar Ablyazov.
În cadrul aceluiași articol se spune că Veaceslav Platon este unul din cei mai bogați oameni din Moldova și a fost condamnat la închisoare pentru escrocherie, spălări de bani și implicare în dispariția miliardului de dolari.
A treia sursă pe care am cercetat-o noi, a fost Interia Fakty. Aceștia au dat reacția șefului cancelariei prim-ministrului, Michał Dworczyk. Oficialul declară că Open Dialog a ieșit în ultima vreme din postura de ONG, luând asupra sa prea multe. Mai mult de atât, Dworczyk spune că judecata trebuie să ia măsuri importante împotriva acestei organizații, pentru a interzice activitatea acestuia pe teritoriul polonez. Oficialul polonez spune că Open Dialog a devenit dintr-un ONG, o organizație cu o activitate asemănătoare unui partid politic.
Amintim că Ludmila Kozlovska, a fost declarată persona non-grata de autoritățile poloneze. Varșovia a explicat acest pas prin lispa de transparență a finanțării ONG-ului Open Dialog, condus de către Kozlovska. Sursele neoficiale spun însă că de fapt, cauza a fost relațiile Fundației Open Dialog cu serviciile secrete rusești.
În Republica Moldova, Ludmila Kozlovska a devenit cunoscută datorită relațiilor sale cu opoziția locală, anume Andrei Năstase și Maia Sandu. Din banii FOD au fost finanțate călătorii ale liderilor blocului ACUM, mai mult de atât, cei doi au și participat la un eveniment organizat de Open Dialog. La un moment dat, a devenit foarte vizibilă loialitatea Ludmilei Kozlovska față de oligarhul condamnat Veaceslav Platon, a cărui imagine era apărată la Bruxelles de către Kozlovska și Open Dialog.