(foto) Prima fotografie din istorie a unei Găuri Negre! Cum au numit-o cercetătorii?

Austrofizicienii în data de 10 aprilie au arătat prima imagine din istorie a unei găuri negre. Aceștia au reușit să fotografieze gaura neagră din galaxia M87, din constelația Fecioarei.

Aceasta se află la 50 de ani lumină de galaxia noastră.Conferințele de presă, dedicate acestui eveniment, au început concomitent în Belgia, SUA, Japonia, Danemarca, China, Chile și Taiwan în cadrul unui proiect internațional, intitulat “Telescopul orizontului evenimentelor”.

O gaură neagră este o regiune în spațiu-timp cu o forță gravitațională atât de mare încât nimic – nici măcar particulele și radiația electromagnetică ca lumina – nu poate scăpa odată intrat în ea. Teoria relativității generale prezice că o masă suficient de compactă poate deforma spațiul și timpul astfel încât să formeze o gaură neagră. Limitele unei astfel de regiuni din care nimic nu poate scăpa este numită orizontul evenimentelor. Chiar dacă orizontul evenimentelor are un efect enorm asupra sorții și circumstanțele unui obiect care trece prin aceasta, nicio caracteristică aparentă nu poate fi observată. În multe moduri o gaură neagră se comportă ca un corp negru ideal, deoarece nu reflectă lumină deloc. Mai mult, teoria câmpului cuantic în spațiu-timp curbat prezice un orizont al evenimentelor invers proporțional mesei acestuia. Temperatura este de ordinul miliardelor de grade Celsius în cazul găurilor negre de masă stelară, făcându-le, esențial, imposibil de observat.

Obiecte a căror câmp gravitațional sunt suficient de puternice încât lumina nu poate scăpa au fost considerate prima dată în secolul al XVIII-lea de John Michell și Pierre-Simon Laplace. Prima soluție modernă al relativității generale care ar caracteriza o gaură neagră a fost găsită de Karl Schwarzschild în 1916, chiar dacă interpretarea sa ca o regiune din spațiu din care nimic nu poate scăpa a fost prima dată publicată de David Finkelstein în 1958. Găurile negre au fost de mult considerate o curiozitate matematică; a fost în timpul anilor 1960 când munca teoretică a arătat ca acestea au fost o predicție a teoriei relativității generale. Descoperirea stelelor neutron la sfârșitul anilor 1960 au stârnit interes în realitatea obiectelor compacte colapsate gravitațional.

Pentru a avea aceste imagini, savanții au decis să unească forțele a 8 telescopuri în zone diferite a pământului într-un telescop virtual. Acesta a fost îndreptat spre două obiecte, Săgetător A* în centrul galaxiei noastre și al doilea fiind în una din găurile negre din altă galaxie.

Cercetătorii au urmărit găurile negre timp de 10 zile în luna aprilie 2017. În rezultatul acestora, au fost obținute 500 de terabaiți de date, prelucrarea cărora a durat 2 ani. Proiectul dat a fost denumit „Telescopul „Orizontul evenimentelor”.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share