Astăzi, 26 iunie, comercianții au ieșit în stradă pentru a-și exprima indignarea față de decizia de eliminare a patentei de întreprinzător începând cu 1 iulie, informează telegraph.md
Protestatarii s-au adunat în fața Guvernului și au scandat sloganuri precum „Rușine!” și „Unde-i Alaiba!”.
Deținătorii de patente susțin că noile condiții impuse de autorități îi va face să plece din țară. Aceștia spun că doresc să rămână și să muncească acasă, în Moldova, dar cer alternative viabile și echitabile.
Pentru dialogul cu manifestanții, secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Viorel Garaz, a ieșit în fața lor, însă a fost ignorat și ținut departe de microfon. În același timp, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, care nu se află la moment în țară, a pornit o transmisiune LIVE pe pagina sa de Facebook, cu discursul lui Garaz.
”Ați fost manipulați. Dvs. ați fost manipulați, toate documentele afișate în fața dvs. sunt false. Ați fost păcăliți. Nimeni nu vă alungă din piețe, doar se schimbă un lucru, trebuie să aveți un aparat de casă care costă 5 000 lei, iar noi, de la minister – vă dăm 10 mii de lei”, a precizat Viorel Garaz.
Garaz afirmă că comercianții au fost manipulați și păcăliți de autorități, iar documentele prezentate de către acestea sunt considerate false. Ei susțin că nimeni nu îi alungă din piețe, dar cer adoptarea unui impozit unic diferențiat, luând în considerare particularitățile fiecărui comerciant în parte.
Termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei a fost prelungit până pe 1 iulie 2023, dar protestatarii solicită găsirea unor soluții alternative și mai echitabile. Patenta de întreprinzător este utilizată în prezent în activitățile de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri, pavilioane și din autovehicule, inclusiv în comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone, cu respectarea cerințelor sanitare și epidemiologice privind depozitarea, păstrarea și comercializarea acestora.
În acest context, ministerul Economiei a venit cu o reacție, într-o postare pe Facebook, spunând că problema principală a comercianților ar fi lipsa aparatului de casă:
”Aproximativ 200 de deținători de patentă în comerț au venit la guvern. Este o reformă care trebuia făcută încă în anul 2000. Da, lucrurile sunt într-atât de înapoiate în țara noastră.
Înțeleg neliniștea lor, însă o să subliniez încă o dată că în 25 de ani acești oameni au fost neglijați. O să le oferim suport să evolueze. Vrem să-i ajutăm să crească, să se dezvolte. În toată această jumate de an am ținut să manifestăm empatie, înțelegere și deschidere. Și maximă transparență.
Pentru că mă aflu în afara țării, împreună cu prim-ministrul Dorin Recean, și nu am putut să mă adresez personal acestor oameni și să discutăm cu ei, ceea ce regret. Mulțumesc colegul meu Viorel Garaz care a fost prezent alături de ei.
Mărul discordiei – aparatul de casă. Repet: aparatul de casă este ceva normal într-o țară civilizată. Avem 4000 de patentari, dar avem 2 milioane de consumatori care au dreptul la un elementar bon de casă. Oamenii din piețe folosesc calculatorul de 25 de ani, folosesc telefoanele mobile, o să trebuiască să folosească și acest echipament simplu. Trebuie să fim corecți unii cu alții. Trăim în aceeași societate.
Pentru că ținem la soarta lor, reforma patentei oferă și alternativa de viitor – activitatea independentă.
– Avem cel mai mic impozit pe venit din Europa, doar 1% din vânzări;
– Plafonul de vânzări a fost crescut de 4 ori. Cu patenta, limita anuală era de 300 de mii de lei, în timp ce în noul regim de activitate independentă aceasta a fost majorată la 1,2 milioane de lei;
– Fără nici un fel de birocrație! Am eliminat rapoartele, registrele de casă și evidența contabilă, fără necesitatea de a angaja un contabil;
– Nu este necesară înregistrarea unei companii;
– Costurile tranziției (în special aparatul de casă) – compensate de stat;
Aceste măsuri au fost luate pentru a susține deținătorii de patentă, pentru a-i ajuta să evolueze și să se dezvolte. Înțeleg, orice schimbare implică provocări, dar fără schimbare vom stagna cu toții. Omul cât trăiește – învață.
O să fim în continuare alături de antreprenori. Oricare antreprenori. De la mic la mare. Ei toți trebuie să aibă suficient spațiu pentru a crește. Însă trebuie să acceptăm un set de reguli comune pentru toți” a menționat Dumitru Alaiba”, se arată în reacția ministerului.