FOTO // Protest sub ferestrele deputaților: „Am venit astăzi, la Parlament, pentru a spune NU acestei guvernări incompetente”

Mai mulți membri și simpatizanți ai Partidului „ȘOR”, precum și cetățeni de rând au organizat, în această dimineață, un protest în fața Parlamentului. Manifestanții și-au exprimat nemulțumirea față de aprobarea, în mare grabă, a bugetului de stat pentru anul viitor, de către miniștrii și deputații PAS, și că acesta nu prevede salarii, pensii și ajutoare mai mari din partea statului. Totodată, cetățenii cer o indemnizație unică de 10 mii de lei, conform planului investițional prezentat de Ilan Șor, săptămâna trecută.

„Vrem electricitate la prețul de 1,51 lei pentru un kilowatt-oră, nu de 5,91 lei!”, „Vrem gaz la prețul de 4 lei pentru un metru cub, nu de 30 de lei!”, „Vrem pensie minimă de 4.000 de lei!”, „Vrem indemnizație unică de 10.000 de lei!”, „Vrem dublarea salariilor pentru medici!”, „Vrem dublarea salariilor pentru pedagogi!”, „Salvăm țara cu investiții de 10 miliarde de euro!”. Acestea sunt câteva dintre solicitările oamenilor, exprimate la protestul de luni, din fața legislativului.

„Am venit astăzi, la Parlament, pentru a spune NU acestei guvernări incompetente. Imediat ce a ajuns la putere și-a satisfăcut poftele. Guvernul amatorilor de pizza a aprobat în grabă, cu încălcarea flagrantă a legislației Republicii Moldova, proiectul bugetului de stat pentru 2023. Miniștrii și-au majorat salariile cu aproape 7.000 de lei, iar poporul este lăsat în întuneric, frig și foame. Totodată, salariile profesorilor vor crește cu doar 300 de lei. Noi vrem salarii majorate pentru întreg sistemul bugetar. Vrem lefuri mai mari pentru medici, pensii mai mari și indemnizații unice de 10 mii de lei pentru fiecare familie, ca să poată face față vremurilor dificile în care trăim. Vrem ca energia electrică să fie de 1,51 lei pentru un kilowatt-oră, așa cum a fost, nu de 5,91 lei, cum este acum. Vrem ca un metru cub de gaze naturale să coste 4 lei, nu 30 de lei!”, a spus viceprimarul orașului Orhei, Cristina Cojocaru, care a vorbit în numele a zeci de cetățeni care s-au plâns că nu au din ce trăi și achita facturile.

Potrivit participanților la protest, Moldova poate fi salvată de la colaps, cu investiții de 10 miliarde de euro, prevăzute în programul prezentat săptămâna trecută de liderul Partidului „ȘOR”. Totodată, manifestanții susțin că viitorul prim-ministru al țării ar trebui să fie Ilan Șor, întrucât este singurul care în stare să schimbe lucrurile în bine.

„Bugetul țării este foarte important pentru fiecare dintre noi. Ilan Șor a prezentat săptămâna trecută un program investițional ambițios. În 2015, a venit cu un plan aproape similar pentru Orhei, care a fost realizat. Moldova trebuie să fie condusă de un businessman, nu de un politician”, a precizat primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu

Opinia potrivit căreia Ilan Șor poate scoate Moldova din crize este împărtășită și de către vicepreședintele raionul Orhei, Marina Cravcenco, dar și de consilierul municipal și raional Orhei, Tatiana Gori.

„Ne bucură faptul că există un program anticriză, care a fost prezentat de Ilan Șor, la Congresul național de săptămâna trecută. Este un plan concret de ieșire din această situație complicată, care îi va permite fiecărui cetățean să trăiască demn. Îi cerem actualei guvernări să ia în calcul acest program”, a accentuat Iurie Cuznețov, consilierul fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”.

Și consilierii municipali ai Partidului „ȘOR” din Consiliul Municipal Chișinău, Valerii Klimenko și Serghei Burgudji, și-au exprimat nemulțumirea că actuala guvernare nu ține cont de opinia cetățenilor, a opoziției parlamentare, în ceea ce privește aprobarea bugetului de stat.

„Guvernul a aprobat, în cea mai mare grabă din istorie, mai exact, în trei ore, și cu încălcarea flagrantă a termenelor stabilite de legislație, bugetul de stat pentru anul viitor. Asta deși cel mai important document al țării trebuia supus examinării și dezbaterilor publice minimum două săptămâni, să fie expediat pentru consultări publice societății civile, administrațiilor publice locale, pentru a spune de ce au nevoie pentru anul viitor. Guvernarea a spus că va fi transparentă, dar ne-a mințit din nou. Acest document este foarte important pentru țară, care trebuia discutat în detalii. Polița medicală se va majora de la 4. 000 la 12 mii de lei, cine poate să-și permită să achite o asemenea sumă? Această guvernare a acaparat toate instituțiile statului și ignoră opinia poporului. Jos guvernarea! Jos hoții!”, a afirmat consilierul municipal Serghei Burgudji.

„Tariful pentru gaz a crescut de șapte ori, de la începutul anului, iar cel pentru electricitate a crescut de patru ori. Până la venirea guvernării PAS, un metru cub de gaze naturale costa 4 lei, iar acum – 30 de lei! Un kilowatt-oră costa 1,51 lei, iar la începutul acestei luni era de 5,91 lei! Vrem revenirea la vechile tarife! Pensiile vor fi indexate cu doar 14 la sută, deși trebuiau să le indexeze cu 35 la sută. Este pentru prima dată când pensiile vor fi indexate cu mai puțin de jumătate față de cât a fost inflația. Asta înseamnă că oamenii în vârstă sunt condamnați la sărăcie, foame și frig. Moldova nu are nicio perspectivă de dezvoltare cu această guvernare. Singurele soluții sunt demisia acestei guvernări și dizolvarea Parlamentului”, a adăugat consilierul municipal al Consiliului Municipal Chișinău, Valerii Klimenko.

Președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a declarat la Congresul național al formațiunii că este gata să-și asume toată responsabilitatea pentru a renaște Moldova, să preia funcția de prim-ministru și să aducă în țară investiții de 10 miliarde de euro, pentru a o salva de la colaps.

Total
0
Shares
Total
0
Share