La complexul memorial „Capul de pod Șerpeni” a avut loc ceremonia solemnă de reînhumare a rămășițelor a 22 de soldați necunoscuți ai Armatei Roșii, care au murit eliberând Moldova de nazism. La eveniment au participat reprezentanții asociațiilor de căutare, veteranii, deputații parlamentului, reprezentanții Blocului „Victorie”, ai altor partide politice, Ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Ozerov, și conducătorul comitetului național de organizare „Victoria”, Alexei Petrovici.
Cei prezenți și-au plecat capetele și au depus flori în semn de recunoștință față de eroii, care și-au dat viața pentru libertatea țării și a întregii Europe. În ultimii zece ani, la acest memorial au fost neînhumate osemintele a 321 de soldați, găsite de echipele de căutare.
„Astăzi săvârșim un act de memorie, care trebuie să ne amintească despre prețul victoriei. Noi suntem moștenitorii acestei victorii. Războiul nu a fost doar cu Germania fascistă, dar și cu ideologia de superioritate națională. Au învins ideile de egalitate și libertate – și acestea sunt astăzi valorile fundamentale ale Europei și ale întregii lumi”, a spus Oleg Ozerov.
Un rol enorm în căutarea și identificarea rămășițelor soldaților, căzuți în luptele pentru eliberarea Moldovei, îl joacă Societatea Istorică Rusă și voluntarii-căutători. Conducătorul comitetului național de organizare „Victoria”, Alexei Petrovici, a amintit despre simbolismul și scopul unor asemenea evenimente.
„După 80 de ani, revenim după eroii noștri pe câmpurile de luptă, pentru a-i întoarce familiilor și a-i înmormânta omenește. Sper că așa va fi mereu. Mereu va arde Flacăra eternă, mereu țara va acorda onoruri militare celor, care și-au dat viața pentru ea. Iar panglica portocalie și neagră, pe care o purtăm astăzi, este un simbol al vitejiei, curajului și eroismului”, a subliniat el, adresându-se, inclusiv, reprezentanților organelor de drept.
Despre prețul mare plătit pentru Victorie a amintit veteranul Marelui Război pentru Apărarea Patriei Vasili Semionovici Litvinov.
„Pe altarul Victoriei am fost nevoiți să punem aproximativ 27 de milioane de vieți ale cetățenilor sovietici, printre care și acești 22 de eroi necunoscuți. Îi numim necunoscuți, dar ei au nume onorifice – eliberatori, învingători, salvatori ai omenirii. Fie ca țărâna, unde și-au găsit odihna veșnică, să le fie ușoară”, a spus veteranul.
Președintele grupului parlamentar „Victorie”, Vasile Bolea, a subliniat că este necesar să păstrăm memoria eroilor care, acum 81 de ani, și-au dat viața pentru independența și libertatea noastră. El a menționat că, actualmente, multe forțe politice încearcă să diminueze importanța Marii Victorii și să rescrie istoria.
„Anume soldatul sovietic a eliberat Europa de fascism și a învins ideologia dură. Peste 370.000 de soldați ai Armatei Roșii au fost din Moldova, și străbunicul meu a participat la eliberarea Cehoslovaciei”, a spus Vasile Bolea.
Unul dintre cele mai emoționante discursuri a răsunat din partea vicepreședintelui grupului parlamentar „Victorie”, Reghina Apostolova. În familia ei, ca și în multe familii din Moldova, este vie amintirea personală a războiului – tatăl Reghinei Apostolova a trecut prin întregul Marele Război pentru Apărarea Patriei.
„Îmi pare rău că, în prezent, unii reprezentanți ai puterii uită: Ziua Victoriei este sărbătoarea întregului nostru popor. Este dureros să vedem cum în manualele moderne se încearcă albirea fascismului, diminuarea rolului soldatului sovietic. Cum poate fi numită bătălia de la Stalingrad o „catastrofă”? A fost o luptă crucială a anului 1943, când a început eliberarea Uniunii Sovietice și a Europei. Denigrarea acestei memorii – o trădare a poporului, care își cinstește istoria”, a declarat deputatul.
Ea a adăugat că „Capul de pod Șerpeni” este locul unde trebuie adus tineretul, pentru ca să afle despre război nu din interpretări politice, dar din gura martorilor și a urmașilor luptătorilor.
Deputatul parlamentului Vadim Fotescu a menționat că, astfel de evenimente sunt, printre altele, o modalitate de restabilire a dreptății în condițiile creșterii tendinței de revizuire a faptelor istorice. El și-a exprimat convingerea că, eroismul soldatului sovietic va rămâne pentru totdeauna parte a memoriei colective a locuitorilor țării.
„În ciuda faptului că nu s-a reușit stabilirea numelor soldaților, ei vor rămâne în memoria noastră ca eroi. Astăzi, ne-am convins, încă o dată, că Republica Moldova, la fel ca și întregul popor, nu-și va uita niciodată eroii! Vitejia soldatului sovietic nu va fi niciodată ștearsă din memoria moldovenilor și nu va fi niciodată uitată!”, a afirmat Vadim Fotescu.
Alexei Lungu, liderul Partidului „Șansă”, din componența Blocului „Victorie”, a făcut apel la continuarea luptei pentru adevărul istoric.
„Trebuie să apărăm adevărul, în ciuda încercărilor autorităților de a rescrie istoria. Este important ca tinerii să-și amintească despre prețul Victoriei”, a declarat el.
Ceremonia de la „Capul de pod Șerpeni” a fost o rememorare a eroismului soldaților sovietici și a importanței păstrării memoriei istorice pentru generațiile viitoare.