Politic

(foto) Roadele înțelegerii Radu-Firea: Bucureștiul face cadou autobuze, iar pasagerii din Chișinău vor vedea personal rezultatul colaborării

Pinterest LinkedIn Tumblr

Colaborarea dintre primarul general al Municipiului București, Gabriela Firea și primarul interimar al Municipiului Chișinău dau roade reale. Astăzi, angajații din primăria Chișinău au mers la București pentru a primi cadoul oferit de Gabriela Firea.

În scurt timp, pasagerii din Chișinău se vor putea bucura și vor putea simți la direct roadele colaborării dintre cele două capitale.

Menționăm că această colaborare a început odată cu vizita Silviei Radu la București în perioada 13-15 februarie și a continuat prin vizita Gabrielei Firea la Chișinău la data de 6 martie. Aceasta a efectuat o vizită oficială la Chişinău, pentru a discuta cu Silvia Radu despre implementarea programului de cooperare dintre cele două oraşe.

În cadrul acelei vizite, primarul general al Municipiului București, a donat 20 de mii de cărți bibliotecilor din Chișinău și a promis că este doar primul pas spre o colaborare de lungă durată dintre cele două capitale.

În cadrul vizitei, s-a convenit că în domeniul cultural, Primăria municipiului Chişinău va înfiinţa o linie de transport în comun care va deservi, cu precădere, obiectivele turistice şi culturale din capitala Republicii Moldova, partea română urmând să asigure consultanţă pentru implementarea proiectului, precum şi va dona 2 autobuze în acest sens.

De asemenea, începând cu 2018, anual în ambele oraşe va fi organizat proiectul bilateral „Săptămâna teatrelor bucureştene la Chişinău şi Săptămâna teatrelor din Chişinău la Bucureşti”. Proiectul prevede că în ambele oraşe, timp de o săptămână, vor fi prezentate spectacole ale teatrelor din oraşul partener. Totodată, în baza unui protocol de cooperare ce urmează a fi semnat între Biblioteca Mitropolitană Bucureşti şi Biblioteca municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, se va realiza schimburi de unităţi biblioteconomice, iar instituţia bucureşteană va oferi o importantă donaţie de carte către bibliotecile din Chişinău.

Domeniul educaţiei reprezintă o altă prioritate în cooperarea dintre Chişinău şi Bucureşti. În acest sens, municipiul Bucureşti va acorda sprijin logistic şi material pentru efectuarea lucrărilor de renovare a Liceului „Mihai Eminescu” din Chişinău, instituţie care, în anul 2019, aniversează 50 de ani de la înfiinţare. În acelaşi timp, Primăria municipiului Chişinău va oferi un număr de locuri în taberele de vară pe care le organizează, pentru elevii premianţi ai concursurilor şi olimpiadelor din Chişinău.

În domeniul ocrotirii sănătăţii, Primăria municipiului Bucureşti va acorda sprijin logistic şi material pentru efectuarea lucrărilor de renovare a Maternităţii nr. 1 din Chişinău. Concomitent, pentru medicii rezidenţi şi specialiştii din Chişinău va fi lansat un program de instruire în spitalele administrate de Primăria municipiului Bucureşti, iar pentru managerii instituţiilor medicale din Chişinău vor fi organizate stagii de perfecţionare de către administraţia spitalelor şi serviciilor medicale Bucureşti.

loading...

Comments are closed.