FOTO // Scheletul unui soldat medieval, descoperit pe fundul unui lac în Lituania. Marea surpriză care a urmat

În urmă cu mai bine de 500 de ani, cadavrul unui soldat medieval a ajuns pe fundul unui lac din Lituania, iar timp de secole întregi a rămas ascuns sub nămol. Acum, acele rămășițe au fost în sfârșit descoperite, relatează Descopera.ro

Scheletul a fost descoperit în timpul unei inspecții subacvatice a vechiului pod Dubingiai din lacul Asveja, estul Lituaniei. Deși scheletul a rămas sub un strat de nămol, scena nu era locul unei înmormântări, a spus arheologul Elena Pranckėnaitė, cercetător la Universitatea Klaipėda. În schimb, curenții de apă cel mai probabil au depozitat sedimentele care au acoperit rămășițele de-a lungul timpului.

Oamenii de știință de la Facultatea de Medicină de la Universitatea Vilnius au analizat întregul corp și au concluzionat că persoana era un bărbat care a murit în secolul al XVI-lea, deși nu știu încă motivul decesului. Arme și alte obiecte au fost recuperate de pe fundul lacului, în apropiere de locul în care era ascuns corpul, ceea ce indică statutul militar al bărbatului, a spus Pranckėnaitė.

Morminte asociate cu războaie au mai fost excavate în trecut în aceeași regiune, însă aceasta este prima oară când un soldat medieval este descoperit sub apă în Lituania, a adăugat Pranckėnaitė.

Podul Dubingiai, unul dintre cele mai lungi poduri încă în funcțiune din Lituania, a fost construit în 1934, iar grinzile sale deteriorate sunt momentan înlocuite cu stâlpi de metal, au transmis reprezentanții TEC Infrastructure, compania care supervizează proiectul de reparare.

Arheologii au colaborat cu scafandri amatori, A. Matiukas și G. Krakauskas, pentru a desfășura cercetările, iar aceștia au găsit rămășițele la o adâncime de 9 metri, în timp ce inspectau sistemul de susținere din lemn al podului, potrivit Live Science.

Descoperirea rămășițelor soldatului a fost o mare surpriză, însă la fel de surprinzătoare a fost și starea remarcabilă în care erau scheletul și artefactele. Scafandrii au recuperat o pereche de cizme din piele cu pinteni, o curea din piele cu cataramă, o sabie din fier și „două cuțite cu mânere din lemn”, a mai precizat Pranckėnaitė. O echipă de arheologi, antropologi și istorici de la Muzeul Național al Lituaniei colaborează momentan pentru a conserva și interpreta obiectele.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share