FOTO // Simbolurile UE pe stațiile auto construite din impozitele moldovenilor

Administrația de Stat a Drumurilor informează că sunt în plină desfășurare lucrările de instalare și amenajare a pavilioanelor auto de așteptare pe drumurile publice naționale. Potrivit instituției, lucrările de construcție a stațiilor auto pentru pasageri sunt parte a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii rutiere și de transport public, destinate să faciliteze călătoriile și să ofere confort și siguranță utilizatorilor de drum.

”Pavilioanele auto sunt construite în conformitate cu un proiect de tip modern, evidențiind un design inovator și funcțional. Aceste construcții metalice cu structură ușoară și panouri de sticlă securizată sunt dotate cu scaune din lemn, urne de gunoi, stâlpi de iluminat stradal și două panouri fotovoltaice. De asemenea, proiectul include amenajarea și construcția trotuarului pentru a asigura un mediu complet și funcțional pentru utilizatori.

Până în prezent au fost construite 19 pavilioane auto în raioanele Orhei, Rezina, Telenești, Drochia, Râșcani, Soroca, Florești, Șoldănești, Chișinău, Strășeni, Călărași, Ungheni și Fălești. Lucrările de instalare a încă 14 stații sunt în desfășurare în alte sectoare ale țării, precum Cimișlia, Căușeni, Taraclia, Anenii Noi, Hâncești și altele. În total, proiectul prevede construcția a 33 de astfel de pavilioane”, scrie în comunicatul oficial, precizându-se că lucrările se desfășoară conform Programului privind repartizarea mijloacelor Fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2023, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 73 din 22.02.23.

La solicitarea redacției telegraph.md, în legătură cu întrebarea dacă pentru aceste lucrări au fost cheltuiți bani europeni, fapt pentru care s-ar justifica existența simbolurilor UE pe toate stațiile instalate până acum, reprezentanții ASD au răspuns că banii cheltuiți au provenit exclusiv din Fondul rutier, fără aport din partea UE. Întrebați de ce a fost pus steagul UE, cei de la ASP au răspuns că “probabil face parte din planul de modernizare”. Reprezentanții ASD nu au putut oferi un răspuns inclusiv la întrebarea de ce pe aceleași stații nu sunt afișate și simbolurile altor state, cum ar fi cele ale SUA, României, Ucrainei, Qatar etc.

Este de menționat că este obișnuit să se afișeze simbolurile donatorilor externi doar în cazurile în care aceștia au contribuit financiar sau în alt mod la executarea anumitor lucrări sau servicii.

Totuși, nu poate fi negat aportul Uniunii Europene la bugetul de stat al Republicii Moldova, în special în ceea ce privește împrumuturile acordate în perioada guvernării actuale PAS.

Total
0
Shares
Total
0
Share