Alte știri

(foto) Stadionul Zimbru din Chișinău: „luare de ostatici în timpul unui meci de fotbal”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Inspectoratul General al Poliției, cu asistența experților Poliției poloneze și franceze, au desfășurat ieri exercițiul tactic cu tematica Simularea unei situații de luare a ostaticilor  în timpul unui meci de fotbal, pe stadionul Zimbru din municipiul Chișinău.

Scopul exercițiului a fost pregătirea și antrenarea în comun cu subdiviziunile  subordonate Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul General al Poliției, Departamentul Trupelor de Carabinieri, Inspectoratul General Situații de Urgență, Poliția de Frontieră, ș.a.), pentru asigurarea unei aplicări reușite a mijloacelor de intervenție și a tacticilor de acțiune, precum și cizelarea mecanismului de interacțiune dintre forțe.

Scenariul care a fost pus în practică a cumulat câteva activități, cum ar fi atacul persoanelor înarmate asupra sediului stadionului Zimbru, precum și intervenția specială pentru eliberarea ostaticilor cu stoparea din mers a unității de transport.

Având în vedere complexitatea exercițiului, a fost posibilă exersarea situațiilor de securizare a zonei de atac, mobilizarea forțelor de sprijin, constituirea centrului mobil de comandă, securizarea zonelor de intervenție, negocierile cu teroriștii, și identificarea lor, eliberarea parțială a câtorva ostatici, executarea asaltului conform procedurilor speciale, efectuarea activităților de către echipele speciale de cercetare la fața locului.

simularea unei situații de luare a ostaticilor în timpul unui meci de fotbal

igp cavcaliuc, simularea unei situații de luare a ostaticilor în timpul unui meci de fotbalstadion zimbru, simularea unei situații de luare a ostaticilor în timpul unui meci de fotbal

Conform fabulei exercițiului au fost antrenate 50 persoane în calitate de ostatici, 26 persoane care au realizat simularea atacului terorist și un dispozitiv de cca 300 polițiști și carabinieri antrenați la formarea dispozitivelor destinate situațiilor de acest gen.

Pe parcursul exercițiului au fost simulate negocieri cu atacatorii prin implicarea specialiștilor psihologi, reușindu-se eliberarea convențională a 6 ostatici. Realizarea nemijlocită a operațiunii speciale de eliberare simultană a ostaticilor a fost realizată de către 52 angajați ai BPDS ”Fulger”. În urma acestei operațiuni de succes a tuturor forțelor implicate, doi teroriști au fost lichidați, iar alți 5 răniți. Convențional a fost simulată și rănirea a 6 persoane din cadrul ostaticilor .   

Acțiunile de identificare și  mobilizare a teroriștilor au fost efectuate simultan, de către comandanții care se aflau în Centrul de Control, constituind celula de criză. În urma exercițiului angajații nu au avut de suferit, în continuare urmând a fi evaluată acțiunea organelor de forță cu antrenarea experților din cadrul subdiviziunilor specializate ale MAI, SIS, SPPS, dar și a reprezentanților structurilor omoloage din Polonia și Franța.

loading...

Comments are closed.