FOTO // Supraviețuitorii blocadei Leningradului au fost vizitați de echipa lui Ilan Șor

Ieri s-au împlinit 80 de ani de la ridicarea blocadei Leningradului, când s-a pus capăt uneia dintre cele mai mari tragedii din istoria omenirii. Cu această ocazie, echipa lui Ilan Șor a vizitat supraviețuitorii asediului nazist, pentru a le exprima admirația și recunoștința.

Parlamentara Reghina Apostolova și fostul primar al Orheiului Pavel Verejanu au mers în vizită la cei care au supraviețuit blocadei ca să le transmită urări și recunoștință din partea lui Ilan Șor.

„Dorim să vă felicităm cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la ridicarea blocadei și să vă urăm, desigur, multă sănătate. Este cel mai important lucru. Mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut” – a spus Reghina Apostolova.

„Ilan Mironovici vă transmite cele mai frumoase urări. Să aveți multă sănătate, putere și bucurie. Vă suntem recunoscători pentru faptele voastre eroice”, a declarat fostul primar al Orheiului Pavel Verejanu.

Martorii acelor evenimente și-au amintit despre ororile prin care au trecut în anii de asediu, fiind copleșiți de emoții.

„Eu am întâlnit războiul în Leningrad și am trăit cea mai dificilă perioadă a blocadei. A fost teribil. Lagoda era singura cale de aprovizionare cu cele necesare a populației civile. În septembrie, octombrie s-au făcut aprovizionări, însă apoi lacul a înghețat și totul s-a oprit. Abia când stratul de gheață a făcut posibilă deplasarea, la 23 noiembrie au reluat aprovizionările pe sănii trase de cai” – și-a amintit un supraviețuitor al blocadei.

Blocada Leningradului, care a durat din 8 septembrie 1941 până pe 27 ianuarie 1944, este considerată una dintre cele mai mari tragedii din istoria omenirii.

Lipsa de alimente, apă, căldură și medicamente a provocat moartea a peste un milion de oameni. Blocada a devenit simbol al supraviețuirii, rezistenței și eroismului oamenilor trecuți prin încercări teribile în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Total
0
Shares
Total
0
Share