Școlarii mai multor licee din capitală și din republică și-au petrecut weekendul la Campionatul Municipiului Chişinău la rugby-tag, desfășurat printre elevii instituțiilor de învățământ primar (clasele 1-a –5-a).
Evenimentul sportiv a avut loc pe terenul sportiv al Universității Tehnice din Moldova.
Fiind o combinaţie între distracţie şi energia dată de mişcare, rugby–tagul este acum versiunea oficială a rugbyului pentru grupele de şcolari. Specificul acestui gen de sport presupune jocul de rugby fără contact, prioritatea organizatorilor fiind să pregătească treptat copiii pentru rugby clasic.
„Anume instituțiile de învățământ primar reprezintă locul perfect pentru a educa importanța practicării sportului în rândul copiilor, cu perspectiva de a ajunge la performanță. Federația de Rugby încearcă să meargă pe această cale,” ne-a mărturisit președintele Federației Naționale de Rugby (FSNR), Anatolie Curechi.
Circa 200 de elevi ai mai multor instituții de învățământ primar din Chișinău și din alte localități ale Republicii Moldova au participat la competiție.
Astfel, Liceul Mihail Berezovschi din capitală a luat locul 1 la categoria elevilor de clasa a 5-a, locul 2 și trei fiind ocupat de Liceul Ștefan Cel Mare din Cimișlia și Liceul Natalia Dadiani din capitală.
Printre elevii claselor a 4-a, Liceul Natalia Dadiani din capitală s-a clasat pe locul 1, iar Liceul Prometeu din capitală și Natalia Dadianu au ocupat locului 2 și 3.
La categoria celor din clasa a 3-a, pe locul 1 s-au clasat elevii Liceului Prometeu din capitală, pe 2 Natalia Dadiani, iar locul 3 a revenit liceului Pro Succes din capitală.
Menționăm că din anul 2021, datorită eforturilor și insistenței Federației Naționale de Rugby (FSNR), proba de rugby-tag a fost introdusă în curriculum, astfel ca orice profesor de educație fizică din Moldova să poată petrece lecții cu elemente din rugby.
„Vom depune efort să ajutăm și în continuare echipele școlilor care participă la asemenea festivaluri cu inventar sportiv precum baloane de joc, tag-uri, etc,” a mai menționat Anatolie Curechi, președinte FSNR.
Campionatul care a avut loc în acest weekend a avut drept scop verificarea nivelului de pregătire al micilor sportivi și completarea selecționatei pentru participarea la concursuri naționale și internaționale.
„Chiar dacă există excepții de mari jucători care au început să practice sportul după juniorat, e mai corect ca strategie pentru oricare dintre federațiile de profil să creeze un mediu accesibil pentru copii pentru a-i face să cunoască proba pe care o reprezintă,” potrivit președintelui Federației, Anatolie Curechi.
Potrivit lui, identificarea talentelor trebuie pornită de la vârste fragede, iar ei cred că aduc o plus valoare țării oferindu-i generației tinere posibilitatea să petreacă timpul într-o manieră sănătoasă făcând sport.
„Obiectivul FSNR este să ajungă în cât mai multe școli posibil, dar înțelegem că e un proces îndelungat prin care profesorii care vor accepta să promoveze jocul de Rugby vor fi monitorizați, ajutați să treacă cursuri de perfecționare, ca în final să participe la festivaluri cu echipele pe care le pregătesc,” a mai menționat Anatolie Curechi.
Igor Mișin, căpitanul echipei naționale de seniori RUGBY și antrenorul din cadrul Universității Tehnice din Republica Moldova, a fost unul dintre organizatorii competiției. Acesta ne-a povestit că asemenea evenimente se organizează de câteva ori pe an, sub egida Asociației Municipale de RUGBY și bineînțeles Federatiei Naționale de Rugby din Republica Moldova (FSNR).
Potrivit acestuia, următorul eveniment de acest tip urmează să fie organizat în mai puțin de o lună și se va numi Cupa lui Moș Crăciun.