(Foto) Top 10 destinații din Moldova care te vor face să te simți turist la tine acasă!

zece 10 destinații din Moldova care te vor face să te simți turist la tine acasă, descopera moldova, turism, locuri frumoase, orheiul vechi, cetatea soroca, manastirea saharna, suta de movile

Dacă nu ştii încă unde să pleci în vacanţă sau să petreci un weekend frumos, echipa ZUGO îți propune un altfel de tur al țării noastre, unul care include destinații recomandate chiar de moldoveni. În așa mod veți descoperi locuri dintre cele mai diferite, de la parcuri la castele, peșteri sau biserici, toate acestea te vor face să te simți un turist la tine acasă.

Astfel, dacă vă porniți într-o călătorie, indiferent de transportul pe care îl alegeți, mai jos găsiți o listă a destinațiilor care merită să fie văzute.
 

1. Conacul familiei Mimi (mai nou, odată cu reconstrucția acestuia, conacul este denumit și Castelul Mimi) este un monument de arhitectură de importanță națională din localitatea Bulboaca, raionul Anenii Noi, construit spre sfârșitul secolului al XIX-lea. Odată cu finalizarea renovării „Complexului turistic Castelul Mimi” au fost date în exploatare: un muzeu, o galerie de artă pentru tinerii artiști, o sală de conferințe, un hotel, SPA, un restaurant, câteva ateliere de creație, atât de arte populare, cât și pentru gătit, precum și săli pentru evenimente. În castel au fost amenajate patru săli mari pentru 100-120 de persoane, două săli de degustări și 6 hale în beci

2. Conacul lui Manuc Bei este amplasat în orașul Hîncești și include următoarele edificii: Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Clădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe. Restaurarea acestuia a început în octombrie 2013 atunci când a fost semnat un contract de grant privind restaurarea complexului istoric. Proiectul a fost aplicat pe parcursul anilor 2014–2015 și include un total de nouă edificii care urmează să fie renovate. Este vorba de Palatul Manuc Bei, care are 2 niveluri, Clădirea contesei, Castelul vânătoresc, Casa vechilului, Turnul de veghe, Biserica armenească, fântâna arteziană, grajdurile și trecerile subterane care încep din apropierea Conacului și se extind sub tot orașul Hîncești.

3. Peștera „Emil Racoviță” este cea mai mare peșteră din Republica Moldova, a 13-a ca lungime în Europa și a 25-a în lume. Caverna este situată în apropierea localității Criva, raionul Briceni. Peștera, numită în cinstea cunoscutului savant Emil Racoviță, este cercetată și cartografiată pe o lungime de circa 91 km de galerii și labirinturi, care sunt etajate în 3-4 nivele, ce se lărgesc pe alocuri, formând săli mari. Remarcabile sunt „Sala celor o sută de metri”, „Sala așteptării” și „Soborul”, care ating lungimi de circa 60 de metri, lățimi de circa 30 de metri și înălțimi de până la 11 metri. Când bate vântul afară, circulația aerului din peșteră este accelerată, iar când acesta încetează, particulele fine se depun și aerul devine atunci mai curat în peșteră decât afară. Această calitate, însoțită de frumusețea și specificul spațiului carstic, constituie un avantaj pentru valoarea potențialului turistic al peșterii.
4. Stâncile Prutului sunt un lanț de formațiuni calcaroase de tip recif, răspândite pe o distanță de circa 200 km de-a lungul Prutului de Mijloc, în Republica Moldova. Încep din apropiere de Criva, în zona graniței de nord a țării și continuă până la Cobani, 200 km mai la sud. Ele sunt declarate monumente ale naturii și sunt protejate prin lege. Aceste lanțuri de recifi calcaroși sunt constituite din schelete de corali, moluște, scoici, alge și alte organisme marine, care umpleau mările tropicale Tortoniană și Sarmatică acum 10 – 20 milioane de ani.
5. Suta de Movile este o arie protejată din apropierea Prutului, în Republica Moldova. Este amplasată în raionul Rîșcani, între satele Braniște și Cobani, raionul Glodeni. „O Sută de Movile” prezintă un peisaj de o mare valoare științifică și estetică. Unii savanți au remarcat că „O Sută de Movile” („Centum Monticuli” după Dimitrie Cantemir) este unicul loc din Europa unde sunt concentrate într-un număr atât de mare recife submarine ale Mării Mediterane – bazin de apă terțiar, ce acoperea vreo 20 milioane de ani în urmă teritoriul de azi al Republicii Moldova. Alți savanți consideră că movilele s-au format datorită alunecărilor de teren și prăbușirilor.
6. Parcul Țaul este situat în imediata apropiere a satului Țaul, raionul Dondușeni. Are o suprafață de 46,2 ha și este situat la câțiva kilometri de orașul Dondușeni și la aproximativ 200 km de Chișinău. Este o arie protejată din Republica Moldova, reprezentând un monument de arhitectură peisagistică. În 2014, în parc a fost amenajată o mică grădină zoologică cu fazani, căprioare, păuni și vulturi. Către toamna anului 2016, a fost amenajat drumul de acces pentru automobile, cu parcare, cât și un sistem de iluminare.
7. Rezervația științifică Pădurea Domnească este o arie protejată din Republica Moldova, ce se află de-a lungul Prutului, în vestul raioanelor Glodeni și Fălești și a fost fondată în anul 1993. Rezervația este amplasată în lunca râului Prut și este unică prin biodeversitatea ei, tipurile de soluri și vegetație, relief. Scopul ei principal este păstrarea celor mai reprezentative păduri de luncă și conservarea unor specii și comunități de plante și animale rare, restabilirea biodeversității celor mai caracteristice fitocenoze. Este cea mai bătrână pădure din ținut și una din cele mai vechi păduri de luncă din Europa.
8. Complexul turistic „Epoca de piatră” al Vinăriei Brănești a fost construit în cea mai veche mină de calcar din zonă, care ar avea peste 400 ani vechime, iar la 600 metri depărtare de vinărie se află primul hotel subteran din Moldova. Hotelul reprezintă o zonă fără rețea și acces la internet, fix ca în epoca de piatră, și are aspectul unui orășel subteran cu multe străduțe, iar tunelurile și încăperile sunt întortocheate. Pereții sunt de diferite dimensiuni în funcție de specificul încăperilor, având un design format din cercuri și linii.
9. Fetești este o comună în raionul Edineț, Republica Moldova, iar în preajma satului sunt situate două obiective naturale protejate de stat: rezervația peisagistică Fetești la nord-vest și defileul Fetești la sud-vest, ultimul fiind o arie protejată din categoria monumentelor naturii de tip geologic sau paleontologic.
10. Vadul-Rașcov din raionul Șoldănești este protejat de stânci amețitoare și poate fi o destinație de top atât pentru moldoveni, cât și pentru turiștii străini. Totuși, ca să ajungi acolo, trebuie să-ți pui la grea încercare nervii din cauza drumurilor proaste. Localnicii spun că abia cu ceva timp înainte de înmormântarea marelui poet basarabean Dumitru Matcovschi, născut în Vadul-Rașcov, autoritățile locale au mai acoperit gropile.
manuc bei, castel mimi, 10 destinații din Moldova care te vor face să te simți turist la tine acasă, padurea domneasca, stincile prutului, suta de movile,
Total
0
Shares
Total
0
Share