Alte știri

(foto) Trei astronauţi s-au întors pe Terra după şase luni în spaţiu la bordul Stației Spațiale Internaționale

Pinterest LinkedIn Tumblr

O capsulă Soyuz la bordul căreia se afla cosmonautul Oleg Kononenko şi astronauţii Anne McClain şi David Saint-Jacques a aterizat, marți, în Kazahstan la ora locală 8:48 (02:47 GMT), potrivit NASA.

După o perioadă de șase luni petrecută în spaţiu, astronauții au avut nevoie de ajutor pentru a ieşi din capsulă. Specialişti de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan i-au asistat la coborâre pe cei trei, notează Agerpres.

Înainte de a părăsi staţia spaţială, Kononenko i-a predat comanda ISS compatriotului său Alexei Ovcinin. David Saint-Jacques, aflat în prima sa misiune pe ISS, a doborât recordul de timp petrecut în spaţiu de un canadian: 204 de zile, faţă de 187 cât a petrecut compatriotul său Robert Thirsk.

Celor trei li s-au alăturat în martie rusul Alexei Ovcinin şi americanii Nick Hague şi Christina Koch. Aceasta din urmă ar trebui să petreacă aproape 11 luni la bordul ISS, depăşind recordul pentru cea mai lungă perioadă de timp petrecută în spaţiu de o femeie, a declarat NASA în luna aprilie.

ecordul actual este deţinut de un o altă astronaută americană, Peggy Whitson, care a petrecut 288 de zile pe ISS între 2016 şi 2017. Următoarea lansare către ISS este programată pentru 20 iulie, când un american, un rus şi un italian vor ajunge la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

loading...

Comments are closed.