FOTO // Veronica Mihailov a participat la Conferința Internațională a Uniunii Avocaților

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat la Conferința Internațională a Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

Mihailov-Moraru a deschis evenimentul cu un discurs de apreciere a avocaților în promovarea statului de drept și accesului la justiție.

Veronica Mihailov-Moraru a subliniat că pentru actualul Guvern, îndeplinirea angajamentelor asumate față de cetățeni și partenerii europeni reprezintă o prioritate.

În acest context, ministrul i-a încurajat pe profesioniștii din domeniul juridic să consolideze cooperarea între profesii.

”Fiecare cetățean își dorește acces la asistență juridică efectivă și apărare judiciară calificată, care se regăsesc în misiunea dumneavoastră de bază. Cu responsabilitate reciprocă putem avansa spre o justiție eficientă, o democrație autentică și un parcurs european.”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Deoarece calitatea vieții este direct legată de calitatea serviciilor juridice, ministrul a accentuat măsurile care urmează a fi implementate și care se regăsesc în Planul Național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la UE pentru anii 2024-2027. Astfel, cadrul juridic va fi adaptat prin transpunerea integrală a mai multor directive care vizează modul de acordare a asistenței juridice și activitatea profesiei de avocat.

În cadrul evenimentului, Stanislav Copețchi, secretar de stat la Ministerul Justiției, a participat la un panel de discuții, unde a vorbit despre rolul avocatului în utilizarea metodelor alternative de soluționare a litigiilor – medierea și arbitrajul. Cele două căi sunt prioritare pentru Ministerul Justiției și se regăsesc în Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025.

”Recurgerea la mediere permite persoanelor care au un litigiu să-l soluționeze rapid, într-un proces flexibil, confidențial și cu unele costuri redus. Medierea permite posibilitatea de a executa silit tranzacția încheiată la mediator și reduce ostilitatea prevenind apariției altor litigii. Succesul recurgerii la mediere sau arbitraj are la bază un dialog instituțional permanent între părțile interesate, recunoașterea rolului acestora pentru implementarea medierii, inclusiv rolul cheie al avocaților.”, a susținut Stanislav Copețchi.

Cea de-a II-a ediție a Conferinței Internaționale a Uniunii Avocaților din Republica Moldova a reunit juriști din țara noastră, România, Ucraina, Germania, Franța, Polonia și Italia.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share