Social

(foto|video) 2 martie 1992 – Veșnică memorie eroilor căzuți pentru apărarea Independenței Republicii Moldova!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi se împlinesc 26 de ani de la începerea Războiului de pe Nistru. Eroii căzuți la datorie vor fi comemoraţi prin depuneri de flori şi mitinguri în mai multe localităţi ale ţării.

Conflictul armat de la Nistru a început în data de 2 martie 1992, când efective ale Gărzii transnistrene şi unităţi de cazaci au atacat postul de poliţie din Dubăsari, aflat sub jurisdicţia Chişinăului. Pentru că în acea perioadă Moldova nu avea armată, autorităţile de la Chişinău au implicat Poliţia.

În timpul conflictului, separatiştii din stânga Nistrului au fost susţinuţi de Armata a 14-a din Rusia. Poliţiştii din Dubăsari, cu armament insuficient în dotare, au acceptat să predea sediul în schimbul promisiunii că vor fi lăsaţi să plece. Totuşi, ei au fost arestaţi şi duşi la Tiraspol, iar în luptă s-au implicat localnicii din Cocieri.

Războiul a durat până în octombrie 1992 şi a afectat mai multe localităţi, printre care Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Cocieri, Roghi, Tighina şi Varniţa. Numărul exact al victimelor nu este cunoscut nici până astăzi, dar, potrivit unor estimări, au murit aproape 300 de combatanţi, 400 de civili din dreapta Nistrului şi peste 800 de persoane din regiunea transnistreană.

Internauții de pe facebook n-au uitat de acest tragic eveniment devenit istoric.

Telegraph.md menționează că de la conflictul armat din 1992, Republica Moldova se confruntă și până în prezent cu problema separtismului transnistrean, care reprezintă o permanentă amenințare la securitatea și independența statului, dar și o frână în calea integrării europene.

loading...

Comments are closed.