Social

(foto/video) Mercenar moldovean ce luptă în Donbas amenință autoritățile moldovenești

Pinterest LinkedIn Tumblr

Oleg Bețian, alias Rusea, un moldovean învinuit de escrocherie, care luptă de aproape 1 an în Donbass, amenință că va continua războiul în Republica Moldova. Acesta îi îndeamnă pe moldoveni să iasă „la o altfel” de luptă, deoarece „timpul protestelor pașnice a trecut”. Declarațiile au fost făcute într-o convorbire pe care a avut-o Bețian cu tiraspoleanul Alexei Cocichin, lider al grupului pro-rus „Vreau să trăiesc în Moldova”.

Bețian susține că a plecat să lupte în Donbass, fiind dezamăgit de formațiunile politice din care a făcut parte, „Patrioții Moldovei” și „Partidul Nostru”. Mai mult, acesta speră la ajutorul Donbass-ului atunci când va reveni în Moldova pentru a continua lupta „pentru poporul său”. Referindu-se la dosarul penal deschis pe numele său, Bețian a declarat că este unul fabricat și l-a amenințat pe judecător cu răfuiala, dacă acesta nu-l va achita: „Eu i-am spus acelui judecător că îl stimez și să nu ia decizii la comandă. În timpul apropiat vreau să revin în Moldova și o să vadă el ce va păți. Aceasta nu este o amenințare, dar un avertisment. Eu nu voi avea timp să discut prea mult cu el”, scrie crimemoldova.md.

Oleg Bețian este învinuit împreună cu Vitalie Czine-Mocanu pentru că l-ar fi înșelat pe un chişinăuian de 11500 de euro, sub pretextul că îi vor vinde un lot de ţigări la un preţ avantajos. Dosarul se află pe rol la Judecătoria Chișinău.

Bețianu s-a remarcat la protestele „Patrioților Moldovei” și a dormit în corturile instalate de Renato Usatîi în fața Parlamentului.  Cei care îl cunosc pe Bețian susțin că acesta ar fi avut probleme cu alcoolul.

În februarie 2017, Oleg Beţian a plecat în Federaţia Rusă, unde a fost reţinut de către forţele de ordine la solicitarea autorităţilor de la Chişinău. Un procuror din raionul Matveevo-Kurgan l-a eliberat pe Beţian până la finisarea procedurii de extrădare, iar acesta a fugit în Donbass.

betian
Beţian şi Czine- Mocanu
betian
Oleg Beţian alături de liderul „Patrioţii Moldovei”

extradare

Înainte de a părăsi Republica Moldova, în ianuarie 2017, Beţian i-a scris lui Igor Dodon că este persecutat de către forţele de ordine pentru convingerile sale politice şi că ar fi şantajat cu dosare penale ca să facă declaraţii nefondate despre Renato Usatîi.

Alexei Cocichin locuiește la Tiraspol, dar s-a remarcat la Chișinău prin organizarea protestelor anti-unioniste, inclusiv la Ambasada României. 

loading...

Comments are closed.