Alte știri

(foto/video) Un tânăr din Hâncești a construit un automobil pentru persoane cu necesități speciale! Cum arată automobilul AVAI?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un tânăr din Hâncești a construit un prototip de mașină care va putea fi condusă de persoanele cu dizabilități, având un sistem unic de acces lateral, pe ușa șoferului, folosind o platformă hidraulică. Adrian Vlas, autorul proiectului, spune că prototipul acestei mașini a costat 6 mii de dolari, bani obținuți din donații.

După doi an de muncă, proiectul AVAI a ajuns la final. Acesta reprezintă o mașină automatizată pentru persoanele cu nevoi speciale. Adrian Vlas, unul din inițiatorii proiectului, susține că dotarea mașinii cu mecanismele necesare a costat 7.000 de euro, bani colectați din donații. Ideea de a construi o asemenea mașină i-a venit tânărului după ce un prieten de al său, în urma unui accident rutier, a ajuns să se deplaseze cu scaun cu rotile, transmite diez.

Mașina poate fi condusă cu ajutorul unei aplicații mobile, valabilă pentru sistemele de operare iOS și Android, care oferă posibilitatea de a folosi telefoanele pe post de telecomandă.

Aplicația va permite pornirea și oprirea motorului, încuierea și descuierea mașinii, monitorizare GPS la orice distanță a mașinii, dirijarea platformei și activarea alarmei antifurt.
Pe lângă scopul de bază, de a-i construi lui prietenului o mașină specială și de a-i ușura existența, echipa și-a propus și alte obiective pe termen lung:

  • Realizând visul unui singur om, venim cu o soluție accesibilă pentru toți cei care se află în scaune cu rotile, dar pot și își doresc să conducă un automobil;
  • Sensibilizarea opiniei publice este un aspect foarte important, întrucât țara noastră nu prea acordă interes acestei categorii de persoane. Este un subiect pe cât de sensibil, pe atât de disputat, de aceea ne dorim ca autoritățile să se autosesizeze și să acționeze în acest sens;
  • Susținerea inițiativelor de crowdfunding de la noi din țară. Dacă e să facem o paranteză, această experiență ne-a arătat clar că astfel de acțiuni sunt încă străine pentru Moldova. Ne-am propus să punem umărul ca să avansăm la acest capitol;
  • Mișcarea AVAI mai are drept scop susținerea și dezvoltarea inventicii și inovației în rândul tinerilor din R. Moldova.

După ce prima mașină a fost lansată cu succes, echipa va trece la etapa de omologare a acesteia și la inițierea unui program de instruire practică pentru Alexandru.

Echipa AVAI Movement își propune să inițieze discuții cu unele companii producătoare de mașini pentru a putea dezvolta acest concept, dar și pentru a produce aceste platforme pe scară largă sau să identifice potențiali finanțatori care ar putea să transforme această inițiativă într-un start-up.

 

AVAI-8
AVAI-9
AVAI-11
AVAI-12
AVAI-13
AVAI-14
AVAI-16
AVAI-24
AVAI-27
image1
image2
IMG_0022
IMG_0034
IMG_0049
IMG_0065
IMG_0067
IMG_0073
IMG_0076
IMG_0086
IMG_0101
IMG_0118
IMG_0127
IMG_0135
inginerii avai

 

loading...

Comments are closed.