Alte știri

FOTO. Ziarul britanic The Telegraph a publicat fotografiile agenților GRU care au organizat puciul dintr-un stat din Europa din toamna trecută

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ziarul britanic The Telegraph a publicat fotografiile celor doi agenți ai GRU (Serviciul de Informații al Armatei Ruse), acuzați în Muntenegru de organizarea unei lovituri de stat esuate.

Imaginile îi reprezinta pe Eduard Șișmakov (1) și Vladimir Popov (2), care împreună cu alti 13 inculpați sunt judecați (in absenta) pentru organizarea unei lovituri de stat în Muntenegru, și tentativa de asasinare a premierului Milo Djukanovic.

Fotografiile au fost făcute într-un parc din Belgrad, în ajunul loviturii de stat eșuate și reprezintă, potrivit procurorilor, o probă-cheie în dosarul pucistilor din Muntenegru si a legaturilor lor cu autoritățile ruse.

Șișmakov și Popov au început organizarea puciului cu câteva luni înainte, după ce au ajuns în Serbia pentru a recruta executanți din randul naționalistilor sârbi.

În Serbia, cei doi agenti GRU l-au cooptat la planul lor pe veteranul mișcării anti-occidentale Alexander Sinjelic.

După ce lovitura de stat a eșuat, Sinjelic a fost arestat de autoritățile muntenegrene și trimis în judecată, mărturia sa devenind partea esențială a procesului.

Despre Șișmakov se știe că, în 2014, a fost expulzat pentru spionaj din Polonia, unde ocupa postul de atașat militar adjunct la ambasada Rusiei.

Apoi el a apărut în Balcani, cu un pasaport emis pe numele Șirokov, care, potrivit procurorilor, a fost eliberat de autoritățile oficiale ruse, scrie paginaderusia.ro.

Reamintim că, în ziua alegerilor parlamentare din Muntenegru de pe 16 octombrie 2016, poliția muntenegreană a arestat 20 de cetățeni sârbi, pe care i-a acuzat de planificarea unor atacuri armate asupra instituțiilor de stat.

Partidele de opoziție au susținut că întreaga operațiune a fost fabricată și l-au acuzat pe premierul Milo Djukanovic de utilizarea forțelor de securitate pentru menținerea sa la conducerea țării.

Moscova neagă implicarea sa în tentativa de lovitura de stat din Muntenegru, dar procurorii muntenegreni sunt convinși că conspiratorii au fost sprijiniți și organizați de Kremlin.

loading...

Comments are closed.