Franța a trimis nota de plată, partea I: APP și AIC inițiază transmiterea spațiilor de la Aeroportul Internațional Chișinău

În luna iunie 2022, Emmanuel Macron, președintele Franței, a zburat la Chișinău, iar aici s-a văzut cu Maia Sandu, după care, însoțit de către delegația sa, a făcut o plimbare prin centrul capitalei și a băut o cafea la un celebru butic din preajma Catedralei.

În aceeași zi, președintele francez a anunțat că țara sa oferă Republicii Moldova un suport financiar (împrumut – n.r.) în mărime de 40 milioane de EURO, bani pentru apărarea Republicii Moldova.

Ulterior, în noiembrie 2022, Parlamentul de la Chișinău a adoptat contractarea unui nou împrumut de la Republica Franceză, însă în sumă de 60 milioane euro. Această sumă a ajuns direct la domeniile păstorită de către Andrei Spînu și apropiații săi, adică la sistemul energetic și feroviar.

”Împrumutul care va fi contractat prevede o maturitate de 15 ani, inclusiv perioada de grație de cinci ani. Rambursarea acestuia va fi efectuată de două ori pe an, în 20 de tranșe egale. Creditul va fi debursat într-o singură tranșă, termenul-limită fiind de 13 octombrie 2023”, scrie în comunicatul oficial.

La scurt timp după anunțarea împrumuturilor, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii, și-a început călătoriile prin țările europene, acolo unde a căutat ”investitori” pentru Aeroportul Internațional Chișinău.

Astfel, la începutul acestui an, Andrei Spînu a anunțat, la Vocea Basarabiei, că Aeroportul Internațional Chișinău ar putea fi transmis unui consorțiu francez-german.

„Aeroportul va fi dezvoltat. Eu sper că cu ajutorul unor companii care dețin experiență internațională. Am fost la cele mai bune. Am fost la companii din Franța și Germania. Aș fi încântat să știu că pot aduce un consorțiu germano-francez, care să opereze Aeroportul din Chișinău”, a spus el.

Joi, 18 ianuarie 2024, APP și AIC au anunțat deschiderea licitației privind transmiterea spațiilor Aeroportului Internațional Chișinău, inclusiv Zona Verde și Duty Free.

Despre care este compania franceză care vrea să pună mâna pe spațiile de la Aeroportul Internațional Chișinău, dar și alte detalii, redacția telegraph.md va publica în următoarele zile. Iar primul indiciu este chiar în denumirea caietului de sarcini, publicat mai jos.

Total
1
Shares
Total
0
Share