Externe

Franța cere Germaniei să renunțe la gazoductul rusesc Nord Stream 2 ca reacție la reprimarea protestelor din Rusia

Pinterest LinkedIn Tumblr

Franța a cerut Germaniei să renunțe la proiectul major al gazoductului Nord Stream 2 în semn de protest față de reținerea liderului opoziției Alexei Navalnîi la Moscova, precum și a reprimării violențelor și a protestelor care au loc în țară, transmite Telegraph.md, cu referire la Digi24.ro

„Întotdeauna am spus că avem cele mai mari îndoieli cu privire la acest proiect în acest context”, a declarat ministrul Afacerilor Europene Clement Beaune pentru postul de radio France Inter, citat de digi24.ro.

Întrebat în mod specific dacă Franța dorește ca Berlinul să renunțe la proiect, Beaune a spus: „Într-adevăr, am transmis deja acest lucru”.

Statele Unite, precum și mai multe țări europene, cum ar fi Polonia, au criticat proiectul Nord Stream 2, spunând că va crește dependența germană și a UE de Rusia pentru aprovizionarea cu gaz.

Cancelarul german Angela Merkel a insistat asupra proiectului, iar lucrările au fost reluate în decembrie, după aproape un an.

Beaune a declarat că liderii europeni iau în calcul noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza represiunii lui Vladimir Putin împotriva opoziției conduse de Navalnîi, care a fost arestat la jumătatea lunii ianuarie.

Noua administrație americană este la fel de vehementă împotriva construcției conductei Nord Stream 2, susținută de Rusia, ceea ce reprezintă un obstacol în relația Washington-Berlin.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, consideră că gazoductul Nord Stream 2 este o „afacere proastă pentru Europa” a anunţat Casa Albă.

El spune că administraţia sa va reexamina sancţiunile privind acest proiect incluse într-un proiect de lege adoptat în mandatul fostului preşedinte Donald Trump

Poziția SUA a fost clarificată de Antony Blinken, persoana desemnată de Joe Biden pentru a ocupa funcția de secretar de stat.

Blinken a declarat că este „hotărât” să facă tot ce poate pentru a preveni finalizarea proiectului Nord Stream 2 care ar urma să conecteze gazul rusesc la piața europeană printr-un gazoduct care va lega Rusia de Germania.

Citește și: Ginerele lui Donald Trump, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace

loading...

Comments are closed.