Franța va deschide o misiune permanentă de apărare la Chișinău în următoarele luni

Franța va deschide o misiune permanentă de apărare la Chișinău în următoarele luni. Despre aceasta a anunțat președintele francez Emmanuel Macron, în cadrul unei conferințe de presă la Paris, susținută alături de președintele Maia Sandu, scrie Jurnal.md

„Deschiderea unei misiuni permanente de apărare la Chișinău în următoarele luni ne va permite, de asemenea, să lucrăm mai eficient pentru a ne consolida cooperarea în ceea ce privește educația, formarea și interoperabilitatea forțelor noastre armate”, a declarat Macron.
Președintele francez a precizat că aceasta este doar prima etapă, care va fi completată cu colaborări comune în alte domenii, precum lupta împotriva dezinformării și a atacurilor cibernetice.

„Bilateral, vom contribui la acest efort colectiv de consolidare a suveranității și securității statului dumneavoastră. Acesta este sensul acordului de securitate pe care miniștrii noștri ai apărării îl vor semna acum, care va crea un cadru pentru consolidarea cooperării noastre”, a adăugat el.
La rândul său, președinta Maia Sandu a remarca că semnarea acordurilor de apărare și de cooperare economică cu Franța transmite un mesaj ferm că Moldova este din ce în ce mai puternică, având Franța alături.

„Cooperarea noastră în domeniul apărării se intensifică, iar achiziția recentă a unui radar aerian de înaltă performanță este un exemplu. Peste două sute de companii franceze sunt active în Moldova, oferind beneficii reciproce ambelor economii. Pe măsură ce ne vom apropia de UE, știm că implicarea companiilor va crește. Pregătirea pentru aderarea la UE ne consolidează deja economia și ne consolidează rezistența. Cu sprijinul Franței și al altor parteneri care ne sunt alături, știm că nu suntem singuri. Împreună ne vom asigura că Moldova va fi liberă, va fi pașnică și va fi în Uniunea Europeană”, a declarat Maia Sandu.

Acordul de cooperare în domeniul apărării cu Ministerul Forțelor Armate al Republicii Franceze vine să actualizeze Acordul dintre instituțiile de apărare ale celor două state, semnat în 1998 și creează un cadru pentru a aprofunda cooperarea în domeniul apărării.

Potrivit Ministerului Apărării, documentul va acoperi următoarele domenii importante pentru dezvoltarea și modernizarea Armatei Naționale: politica de apărare, participarea în misiuni și operații internaționale, controlul și gestionarea spațiului aerian, tehnologia informației și telecomunicațiilor militare, topografie militară, gestionarea resurselor umane, formarea lingvistică, logistică, medicină militară, gestionare financiară și bugetară.

Acordul prevede vizite oficiale și reuniuni de lucru, schimb de experiență, antrenamente și exerciții comune, stagii de practică, consultări, conferințe, cursuri, specializări și alte forme de pregătire științifică avansată.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share