Fraudă la Academia Română. Timp de 9 ani s-au încasat banii pentru academicieni care au murit

Salariații Academiei Române au descoperit o fraudă de 2,8 milioane de lei cu banii din indemnizațiile academicienilor. Schema se derula de nouă ani, iar banii au fost încasați ilegal pe numele unor persoane decedate, scrie Libertatea.ro 

Angajații Academiei Române aduc acuze grave cu privire la gestionarea fondurilor și aducerea unor directori fără concurs.

”De câteva zile s-a descoperit că a fost delapidată suma de 2,8 milioane de lei din indemnizațiile academicienilor pe ultimii 9 ani, din 2011 încoace. În instituție este un număr exact și fix de academicieni, când unul moare este scos de pe lista și apare altul. Ei bine, unii nu au fost scoși din sistem, iar indemnizațiile au fost încasate în continuare”, explică, pentru Libertatea, un om din instituție.

Prin lege, în cadrul Academiei Române sunt 181 de membri titulari – care încasează lunar 3.000 de lei și 135 de membri corespondenți, care ridică lunar 2.500 de lei. Pe lângă acestea, mai există și indemnizații de merit, astfel că în total un academician poate ridica lunar și 9.000 de lei din diverse indemnizații cumulate.

În prezent, Academia Română are 79 membri titulari, 82 membri corespondenţi, 37 membri de onoare din ţară şi 91 membri de onoare din străinătate, potrivit site-ului său.

Contactat de către Libertatea, Aurel Pop – președintele Academiei Române – a confirmat problema, însă a spus că nu poate da detalii din cauză că se află în aeroport.

”Am aflat în această dimineață (joi, 2 iulie – n.r.), dar eu plec din țară, nu am detalii. Sunt în aeroport, ne auzim săptămâna viitoare”.

Ioan Dumitrache, secretarul general al Academiei, a declarat că banii au fost recuperați și că a făcut plângere la Parchet.

Acesta dă vina pe casieră, care ar fi semnat în dreptul academicienilor și spune că banii s-ar fi găsit într-un dulap.

”Săptămâna trecută contabila a introdus un sistem nou și așa a apărut problema. Banii au fost găsiți, erau în dulapuri la casierie și au fost depuși la Trezorerie. Am făcut plângere la Parchet, să vină autoritățile să investigheze. Am declanșat o operațiune de verificare pentru perioada din 2004 până acum pentru a vedea dacă mai sunt și alte probleme”, a spus Dumitrache.

Citește și: România: Noua lege privind carantina și izolarea, amânată în Senat

Total
0
Shares
Total
0
Share