Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis în judecată doi funcționari suspendați din cadrul Secretariatului Parlamentului și al Poliției de Frontieră, acuzați de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova. Aceștia, având acces la informații clasificate, sunt suspectați de colaborare conspirativă cu un angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău în perioada 2023-2024.
Potrivit procurorilor, Ștefan Creangă, fost șef al Direcției Juridice din Parlament, a avut multiple întâlniri la Chișinău cu asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei, unele dintre acestea durând peste două ore. În cadrul acestor întrevederi, Creangă ar fi furnizat informații obținute prin spionaj, inclusiv date secrete, care vizau măsuri de consolidare a apărării militare a Republicii Moldova, colaborarea pe segmentul de securitate cu alte state și activitatea instituțiilor naționale în acest domeniu, situația din regiunea transnistreană, proiectul Strategiei de Apărare Națională a Republicii Moldova pentru 2024-2034, impactul modificărilor legislative privind referendumul de aderare la Uniunea Europeană asupra intereselor Rusiei, acțiunile Parlamentului în raport cu Raportul Comisiei Europene privind extinderea UE și intenția de modificare a articolului din Codul penal referitor la trădarea de patrie.
În iulie 2024, în urma unor măsuri speciale de investigație realizate cu sprijinul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Ștefan Creangă a fost reținut în flagrant delict, primind de la asistentul atașatului militar rus suma de 500 de dolari americani. La domiciliul său au fost găsiți și alți 1.100 de dolari. Ulterior, la solicitarea procurorilor PCCOCS, Creangă a fost plasat în arest preventiv.
Un ofițer superior suspendat al Poliției de Frontieră, care activa la Aeroportul Internațional Chișinău, este acuzat de întâlniri conspirative regulate cu același angajat al Ambasadei Rusiei. Acesta ar fi stabilit contactul în mod secret, în scopul trădării de patrie, primind în schimb sume de bani, fapt confirmat prin interceptări. Ofițerul a fost plasat în arest preventiv la solicitarea procurorilor.
Soția ofițerului este acuzată de complicitate, după ce ar fi intermediat contactul inițial între soțul său și angajatul ambasadei, transmițând o cartelă telefonică pentru comunicări cifrate. Ea a fost trimisă în judecată pentru contribuirea la comiterea infracțiunii de complot împotriva Republicii Moldova.
Conform Codului penal al Republicii Moldova, trădarea de patrie se pedepsește cu închisoare de la 15 la 20 de ani și interdicția de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe o perioadă de 10-15 ani. Complotul împotriva statului se sancționează cu închisoare de la 5 la 10 ani și interdicții similare pe o perioadă de 5-10 ani.
Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, urmează să stabilească data ședinței de judecată pentru examinarea dosarului penal. Până la pronunțarea unei hotărâri definitive, cei trei inculpați beneficiază de prezumția de nevinovăție, conform legii.