Alte știri

Funcționarii Tiraspolului ar putea fi obligați să anunțe Guvernul RM despre vizitele lor în străinătate

Pinterest LinkedIn Tumblr

Reprezentanții autorităților separatiste de la Tiraspol ar putea fi obligați să înștiințeze în prealabil autoritățile de la Chișinău despre vizitele lor în străinătate. Publicația rusă Kommersant scrie că Guvernul Republicii Moldova discută ideea introducerii unui sistem de notificare a vizitelor pe care le fac funcționarii din regiunea transnistreană în străinătate.

Potrivit publicaţiei ruse, care face referire la surse din cadrul Executivului de la Chişinău, asupra acestei chestiuni există deja un consens între administraţia prezidenţială a lui Igor Dodon şi Cabinetul de miniştri condus de Pavel Filip. De obicei, între Igor Dodon, care pledează pentru apropierea de Rusia, şi Guvernul proeuropen există neînţeleeri, însă de data aceasta poziţia acestora a coincis.

Aceeaşi sursă mai scrie că iniţiativa survine după ce liderul separatist transnistrean, Vadim Krasnoselski, a fost în luna iunie în Londra şi unde s-ar fi întâlnit cu reprezentanți ai Ministerului de Externe. Ulterior aceasta a provocat un scandal diplomatic, iar ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii în RM Lucy Joyce a declarat că deplasarea în cauză a purtat un caracter privat şi că organizatorul acesteia a fost “Oxford Union”, o asociaţie studenţească.

În prezent, funcționarii din Transnistria decolează liber de pe aeroportul din Chișinău. De altfel, aceasta este și singura lor posibilitate de a călători, întrucât după izbucnirea conflictului din Ucraina din 2014, aceștia au încetat să folosească aeroportul din Odessa și evită să călătorească și să tranziteze Ucraina.

Deocamdată, nu se cunoaşte la ce etapă sunt discuţiile la acest subiect, însă sursele publicaţiei ruse spun că o decizie în acest sens va fi luată la toamnă

loading...

Comments are closed.