Furtuni cu ploi torențiale și vânt puternic continuă în Moldova. Salvatorii recomandă prudență

Ploile torențiale cu vânt puternic vor continua și în zilele ce urmează, avertizează specialiștii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Fenomenul este caracteristic lunii iunie pentru zona Republicii Moldova, au precizat meteorologii pentru Moldpres.md

Pentru a evita situațiile de risc, salvatorii recomandă oamenilor să fie prudenți, iar în caz de furtună să se adăpostească în locuri sigure.

Furtuna de noaptea trecută a făcut ravagii în localitățile din centrul Republicii Moldova. Copaci doborâți și drumuri blocate – acesta a fost tabloul dezolant surprins în capitală la primele ore ale dimineții.

Fenomenul este caracteristic continentului european care se află sub influența Oceanului Atlantic, susțin meteorologii.

Ghenadie Roșca, șeful Direcției prognoze meteorologice de la SHS, a declarat că pentru ziua de astăzi probabilitatea declanșării unei furtuni este scăzută.

”Luna iunie este considerată cea mai ploioasă din tot anul. Astăzi, probabilitatea unei instabilități atmosferice este mai redusă, monitorizăm, dacă va fi cazul, vom emite o avertizare. Pentru luna iunie este caracteristic să avem astfel de fenomene. În medie, ar trebui să fie 10-12 zile cu astfel de fenomene”, a menționat Ghenadie Roșca.

În cazul unor avertizări meteorologice, cetățenii ar urma să fie prudenți, atenționează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Salvatorii le amintesc părinților să nu își lase copiii fără supraveghere iar în caz de situații de risc să apeleze la numărul unic de urgență 112.

Furtunile vor fi mai slabe și mai rare după data de 14 iunie, afirmă meteorologii. În schimbul acestora va veni perioada de caniculă cu temperaturi de peste +30°C.

Astăzi, vremea se menține caldă, fără precipitații. Maximele termice nu vor depăși +29°C.

Totodată, România se află sub Cod galben de inundații, valabil până joi în 29 de județe.

Total
0
Shares
Total
0
Share