Gabriel Călin despre înțelegerea făcută între ACUM și PSRM: Următorul Procuror General i-a revenit lui DODON!

nastase dodon maia, acum psrm, parlament guvern moldova

Relaxați-vă și cititi. Fără emoții. Emoțiile fac rău coaliției dumneavoastră.

Platforma DA a apărut in momentul in care Filat a simțit ca pierde in fata lui Plahotniuc și mâine-poimâine va urma un dosar penal cu condamnare.

Totul s-a agravat după ce Filat a fost prins la Frankfurt cu Țopa de mânuță, uneltind împotriva lui Plahotniuc. (Era la a doua tentativa de înțelegere cu Țopa, prima fusese Pădurea Domnească, care se terminase cu scuze și umilire publică a lui Filat.) Filat a simțit și faptul ca Shor a devenit cam “lunecos” la ale lui. Din acest motiv avea nevoie de noii vechii aliați.

Primul lucru care l-au cerut cei din platforma DA (în care au fost delegați toți bursierii Cancelariei de Stat+finul lui Țopa) a fost instaurarea unui Procuror Independent, ba chiar european spuneau ei. Aveau nevoie de el ca nu cumva sa nu se producă inevitabilul – scoaterea imunității și trimiterea la pușcărie.

Acum problema nu mai exista, așa ca uitați de Kovesi sau alte personaje exotice. Urmatorul procuror va fi numit strict după un singur criteriu: distribuirea funcțiilor in coaliție. Și acesta i-a revenit lui DODON

Platforma ne era vândută de trustul Țopilor si media apropiata de Filat si PLDM ca fiind una apolitică.

Mai mult ca atât și Andrei Nastase ne era prezentat drept lider fără legături compromițătoare, iar faptul ca este finul oligarhului Țopa nu era acceptat de susținătorii platformei și catalogat drept minciuna.

Și aceste doua mituri (Țopa in spate și Platforma Apolitică) au fost spulberate in timp și nimeni nu îsi mai aduce aminte de aceste detalii.

Totuși la un moment dat, Filat își da seama ca Țopa poate merge și de unul singur și decide sa se asigure prim lansarea in deriva liberă pe valurile politicii bâcoriverene pe Maia Sandu, delegând in staff-ul acesteia toți consilierii și oamenii din media care i-au fost Aproape pana atunci. Și dacă e Looser cu L mare, filat o scapă pe Maia de sub control.

Maia reușește sa dezbine electoratul nemulțumit și sa preia o buna parte din votanții Platformei DA, pe care Andrei și Țopa ii considerau proprietate câștigată in cărți. Lupta pentru acești votanți a fost una acerba, chiar dacă DA și PAS încearcă sa ne convingă de altceva.

Astfel partea “intelectuala” a PLDM-ului a trecut de partea harvarzilor, iar cea care scrie cu greșeli de partea lui Nastase. Astfel, practic tot spectrul votanților PLDM+AMN+PL fusese acoperit.

Șmecherași, oportuniștii dar sa recunoaștem și multa lume buna au rămas lângă PD ( partid la guvernare, deci cu resurse) care a încercat din răsputeri sa demonstreze ca e un partid mai democrat și mai european decât însăși denumirea formațiunii. Din poziția de guvernare însă e complicat, practic imposibil, sa demonstrezi lumii ca a început sa trăiască mai bine. Astfel, potrivit oricărei logici, PD-ul urma sa cada oricum, doar ca nu se stia când și in ce maniera. Și asta chiar dacă practic toate revendicările Mișcării protestatare fusese îndeplinite, mai puțin cea cu: Jos Plahotniuc.

Au urmat alegeri. Iar poziția de centru pe care o ocupase PD-ul tradițional s-a dovedit a fi mai puțin utila de data asta, chiar dacă liderii democrați erau liniștiti cu o treime din voturi in buzunar și siguri ca din noua coalitie urmează sa facă parte și ei, indiferent de care ar fi aceasta.

Deși se crede ca Rușii, Europenii și SUA au fost cei care au încurajat coaliția dintre Dodon, Sandu și Nastase (mai corect ar fi Filat, Țopa si Dodon) totul s-a produs invers. Echipele de lobby au fost acelea care au convins europenii și americanii sa accepte o coalitie temporara. Și ei au acceptat-o. Jos pălăria.

Dacă e sa vorbim despre geopolitică atunci Rusia era cea mai cointeresata sa accepte o asemenea coalitie, or dintr-un vector suta la suta proeuropean Moldova a sărit pe unul de “buna vecinatate” – retorica lucinchista care defapt înseamnă “vrem sa trăim ca europenii, dar cu rușii”.

Sa revenim însă la Platforma DA și PAS. Din platforma apolitica (de care s-au dezis practic toți fondatorii acesteia, mai puțin echipa lui Nastase) aceasta a devenit partid, deși miza cea mare in popularizarea ei a fost pusă pe mesajul civic. Pe osemintele frustraților PLDM, plecați de la putere in momentul in care Filat fusese debarcat, DA și PAS revin in cărți. Defapt e un PLDM renăscut.

Problema este ca Țopa și Filat încercând sa acopere tot electoratul dar și sa se asigure reciproc de trădare au despărțit in doua categorii de votanți (sapa și cartea) propriul electorat. (Filat a pierdut însă controlul asupra componentei pe care o crease ca asigurare). Gafele fiecărei dintre aceste componente vor produce la un moment dat scindarea, or nici una dintre ele nu va accepta sa piardă voturi din cauza celeilalte.

PAS și DA se vor trezi in situația in care totul va depinde de DODON și modul in care va juca PSRM-ul. Iar PSRM-ului nu-i va rămâne decât sa-și asigure majoritatea fără ei. Preluând (așa cum a făcut și PD-ul de atâtea ori) cele o treime de mandate dezoligarhizare de la PD, un partid decapitat cel puțin vizual de liderul invincibil.

Și nimeni nu-i va putea reproșa nimic, or au demonstrat prin propriul exemplu ca nu e nimic rău intr-o coalitie cu PSRM. Mai mult ca atât, Plahotniuc va rămâne eroul care “nu a dorit sa culce partidul sub ruși” (chiar dacă numai EL și Dodon știe cum a fost intr-adevăr). Trecerea PD-ului sub Dodon va fi făcută fără el.

A doua varianta posibila este trecerea unei treimi de voturi in pușculița celor de la ACUM. Dar și aici avem o problema. Defapt mai multe. In primul rând, toate instituțiile care reprezintă pârghii reale (bunăoară blocul de securitate) se vor afla in mainile lui Dodon, iar PSRM-ul va fi la acel moment un partid poate mai puternic decât PD-ul de alta data. In al doilea rând, Dodon ar ieși erou din toată istoria asta ca fiind unicul partid care nu s-a aliat nici măcar cu PD-ul reformat și dezoligarhizat, iar Maiei Sandu și lui Nastase anume asta i s-ar putea reproșa.

Cert este altceva – oricât de tare și-ar dori cele trei partide sa facă abstracție de treimea de mandate libere, anume pe ele se va da bătălia finala. Aceste mandate vor fi decisive in instaurarea unei puteri reale. Și din nou vom avea muzică și miros de trandafir.

Sub orice alta forma, adică ruperea coaliției și declararea anticipatelor in joc va mai intra un politician – Renato Usatii. Totodata unionistii au șanse reale de data asta, mai ales după votul tâmp al lui Andrei. Și multe altele care vor mai fi.

Anume din acest motiv nimeni nu va dori anularea mandatelor obținute de PD, or ele sunt cheia spre o dictatura democratică.

Revenim la aceasta temă la 1 Decembrie 2019.

autor: Gabriel Călin 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share