Social

Găgăuzia. În satul Copceac a fost pusă în funcțiune stația de eupurare, cu suport financiar din partea UE

Pinterest LinkedIn Tumblr

În satul Copceac din Găgăuzia a fost pusă în funcțiune sistemul reconstruit de canalizare şi stația de epurare. Implementarea acestora a devenit posibilă datorită finanțării din mai multe surse internaționale, dintre care cel mai mult a contribuit organizația germană „Rotary”.

La ceremonia de inaugurare a proiectului a fost prezentă bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, Ambasadorul Germaniei, Julia Monar, șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko și reprezentanții „Rotary”. Primarul satului, Oleg Garizan, a menționat că în Copceac, situat pe o suprafaţă de 300 de ha, sunt 300 de fântâni și 5 mii de gropi săpate, prin urmare, pentru a preveni poluarea mediului, s-a decis construirea unui sistem de canalizare.

Lucrările de construcție a stației de epurare au început în 2015. Primul sprijin financiar de 440 de mii de euro a fost alocat de partea germană. Ulterior, proiectul prevedea conectarea gospodăriilor la sistemul de canalizare. Aceste cheltuieli au fost acoperite de programul SARD și cu sprijinul Comitetului Executiv al Găgăuziei în valoare de 2,2 mil. lei. La conectarea gospodăriilor și a instituțiilor locale la sistemul de canalizare a contribuit și agenția slovacă Slovakaid.

Pe 20 noiembrie, în Copceac, la sistemul de canalizare au fost conectate 9 străzi și 13 instituții. Capacitatea stației este de 100 de metri cubi de ape reziduale pe zi.

 

loading...

Comments are closed.