Gazprom a înregistrat cea mai mare pierdere din ultimul sfert de secol

Gigantul rus Gazprom a înregistrat cea mai mare pierdere din ultimul sfert de secol, după ce vânzările de gaze naturale s-au redus cu mai mult de jumătate. După invadarea Ucrainei, UE, principalul său client, a spart monopolul pe care Rusia îl avea pe piața europeană, scrie Biziday.ro

Veniturile Gazprom au scăzut cu aproape 30%, până la 168 miliarde ruble, iar vânzările de gaze naturale au scăzut de la 166 miliarde ruble la 81 miliarde ruble. Majoritatea analiștilor ruși se așteptau ca Gazprom să obțină un mic profit pe 2023.

Însă UE, principalul client al Gazprom, a renunțat treptat la cumpărarea gazelor naturale rusești, după ce Moscova a decis invadarea Ucrainei în februarie 2022. Financial Times subliniază că pierderea de 6,9 miliarde de dolari pe care Gazprom a înregistrat-o în 2023 arată modul în care Europa a spart monopolul pe care Rusia îl avea pe piața gazelor naturale.

Analiștii consideră că pierderile înregistrate arată că, în ciuda încercărilor lui Putin, aprovizionarea cu gaze naturale nu a devenit o armă politică iar compania rusă este cea care nu a reuşit, de fapt, să se adapteze la pierderea pieţei europene, și nu invers. Gigantul rusesc a raportat astfel primele pierderi nete anuale din 1999, din cauza scăderii livrărilor de gaze naturale către Europa şi a preţurilor mai mici la combustibil.

Ponderea Rusiei în importurile de gaze ale Europei a scăzut de la 40% în 2021, ultimul an complet înainte de invazie, la 8% în 2023, potrivit datelor furnizate de UE. Rezultatele arată că ceea ce a fost odată activitatea de bază a Gazprom, și anume vânzarea de gaze către Europa, a devenit o sursă de pierderi, compensată doar parțial de profiturile din vânzările sale de petrol.

Profitul din petrol, gaze condensate și produse petroliere a crescut la 81 miliarde ruble, cu +4,3% față de anul precedent, arătând cum exportatorii ruși au depășit cu succes încercările occidentale de a limita veniturile Kremlinului din vânzările de energie. Costurile operaționale și cheltuielile de capital ale Gazprom au crescut anul trecut.

Kremlinul și Gazprom lăudau creșterea achizițiilor chineze de gaz rusesc, și proiectau Beijingul ca un eventual înlocuitor al Europei. Dar aceste exporturi au fost însă de doar 22 de miliarde de metri cubi anul trecut, față de cele 230 de miliarde de metri cubi pe an, pe care Rusia le exporta, în medie, în deceniul dinaintea invadării Ucrainei.

Total
0
Shares
Total
0
Share