Gazprom amenință Moldova

Gazprom va înceta furnizarea de gaze către Republica Moldova în 48 de ore dacă Chișinăul nu își achită datoriile curente. Declarația a fost făcută de Sergei Kupriyanov, secretarul de presă al Președintelui Comitetului de Administrație al Gazprom, la postul de televiziune „Россия 24”, citat de agenția de presă „РИА Новости”, informează IPN.

„Gazprom a semnat un contract cu Moldova, cu condiția achitării 100% a plăților curente pentru gaze, următorul termen limită a venit pe 22 noiembrie. În acest sens, compania a sesizat Moldova că în 48 de ore va înceta furnizarea de gaze către aceasta, dacă nu va primiți plata datorată astăzi”, a spus Sergey Kupriyanov la „Россия 24”.

„Având în vedere situația dificilă, foarte dificilă din situația economică și financiară a Republicii Moldova, ghidată de dorința de a păstra capacitatea Moldovei de a-și achita datoriile față de Gazprom, precum și de poziția Președintelui Rusiei, către care partea moldovenească s-a adresat în repetate rânduri după ajutor, Gazprom s-a decis să semneze contractul, practic, în condițiile părții moldovenești, dar cu un punct esențial și important: Moldova efectuează la timp sută la sută din plățile curente pentru gaze”, a adăugat Sergei Kupriyanov.

Pe 22 noiembrie partea moldovenească a trebuit să facă achitarea consumului curent și nu a făcut-o. „Nu există nicio plată. În acest sens, astăzi (22 noiembrie) Gazprom, conform contractului, a notificat partea moldovenească, că în 48 de ore livrările de gaze către Moldova vor fi oprite”, a specificat Sergey Kupriyanov.

Gazprom și Moldovagaz au prelungit pe 29 octombrie contractul de furnizare a gazelor naturale pe o perioadă de 5 ani, începând cu 1 noiembrie. Conform sursei rusești citate, părțile au semnat un protocol privind soluționarea problemelor curente din sectorul gazelor, iar condițiile prelungirii acordului sunt reciproc avantajoase.

În seara de ieri Moldovagaz a difuzat un comunicat de presă în care a confirmat recepționarea unei notificări din partea Gazprom pe 22 noiembrie, „cu privire la necesitatea plății pentru livrările curente de gaze naturale pentru lunile octombrie și noiembrie 2021 în termen de 48 de ore”. Moldovagaz a explicat că „Obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021 SA Moldovagaz a înregistrat un deficit al balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în anul 2021 de la 126,70 USD per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 USD per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condițiile unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 USD per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020. În acest moment, se lucrează în continuare pentru a rezolva această situație”. Totodată, Moldovagaz și-a exprimat încrederea că această problemă va fi rezolvată cu sprijinul autorităților de stat ale Republicii Moldova în cel mai scurt timp.

Total
0
Shares
Total
0
Share