Gazul rusesc poate ajunge, fizic, în regiunea transnistreană și după anul 2024, când expiră actualul acord privind tranzitul gazelor de la Gazprom prin Ucraina. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei emisiuni de la postul public de radio. Totuși, viitorul aprovizionării energetice depinde, în mare măsură, de cooperarea cu concernul rus, a mai subliniat oficialul, scrie N4.
Victor Parlicov, ministrul Energiei: „Fizic, o să avem și o să aducem și gaz, și energie electrică. Doar că prețurile se vor schimba. Dincolo de asta, această renunțare asumată de către Gazprom de a livra conform contractului ar însemna că Federația Rusă își asumă consecințele declanșării unei crize în regiunea transnistreană. Capacitatea de plată a regiunii și capacitatea economică, sustenabilitatea regiunii, stabilitatea în regiunea asta poate fi afectată grav.”
În pofida incertitudinii, Victor Parlicov a dat asigurări că Republica Moldova este pregătită pentru orice scenariu. Chișinăul nu va obstrucționa livrarea gazelor rusești către malul stâng al Nistrului, însă responsabilitatea deciziei finale revine Federației Ruse.
Victor Parlicov, ministrul Energiei: „Imediat când au apărut informațiile legate de riscul că nu se va prelungi contractul la sfârșitul lunii decembrie între Ucraina și Rusia, deci noi din start am spus că noi, Republica Moldova, nu vom obstrucționa în niciun fel continuarea acestor livrări, pentru că, repet, nimeni nici la Chișinău, nici la Kiev și nici în capitalele occidentale nu-și dorește acum o destabilizare a regiunii transnistrene.”
Chiar dacă țara noastră nu mai depinde de gazele rusești, malul drept depinde, practic, în totalitate de energia electrică produsă în stânga Nistrului. În prezent, Chișinăul își asigură aproape 90 la sută din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Contractul de achiziție, prelungit în toamna anului 2023 va expira la sfârșitul anului 2024.