Guvernul german a decis miercuri să introducă o pensie minimă pentru cele mai nevoiaşe persoane, un subiect care a ameninţat mult timp viitorul coaliţiei conduse de cancelarul Angela Merkel între conservatori şi social-democraţi, relatează AFP, citat de Agerpres.
Începând de anul viitor, circa 1,3 milioane de pensionari care primesc pensii mici vor încasa un supliment, măsura urmând să coste 1,3 miliarde de euro pe an, conform proiectului de lege adoptate în consiliul de miniştri.
„Crearea acestei pensii minime va contribui la o mai mare dreptate socială în ţara noastră”, a afirmat ministrul social-democrat al Muncii, Hubertus Heil, care a venit cu acest proiect.
O astfel de pensie minimă va fi „în special în beneficiul femeilor”, care reprezintă circa 70% dintre persoanele ce ar urma să beneficieze de creştere, în special din sectorul serviciilor slab remunerate, cum ar fi gastronomia.
De asemenea, măsura va veni în principal în ajutorul persoanelor din estul ţării, fosta RDG, unde puterea medie de cumpărare a populaţiei rămâne sub cea din vestul ţării, alimentând o frustrare de care profită, pe plan politic, în special extrem-dreaptă, care are acolo principalele sale fiefuri.
Conform Ministerului Muncii german, o coafeză care a cotizat 40 de ani la nivelul salariului minim va avea o pensie de 960 de euro pe lună, de la 512 euro în prezent.
Conservatorii cancelarului Angela Merkel au blocat mult timp această reformă din care social-democraţii (SPD) au făcut o prioritate a mandatului, mergând chiar până la a ameninţa anul trecut că vor părăsi coaliţia în lipsa unui acord.
SPD este în cădere liberă în sondajele de opinie şi speră să îşi revină poziţionându-se mai vizibil spre stânga. Partidul şi-a ales recent doi preşedinţi care sunt adepţii acestei linii.
Sursa: digi24.ro
Citește și: Soros: Atac violent la adresa lui Mark Zuckerberg