Alte știri

Germania refuză să plătească Greciei despăgubiri de 290 miliarde de euro! Cum explică acest lucru?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Germania refuză să discute acordarea unor despăgubiri Greciei pentru ocupaţia nazistă din timpul celui de-al doilea război mondial, informează AFP și Agerpres.ro

Refuzul survine după ce Ministerul de Externe al Greciei a anunțat, marți, că a trimis părții germane o notă diplomatică prin care cere discutarea subiectului între cele două țări. „După mai bine de 70 de ani de la sfârşitul războiului şi peste 25 de ani de la tratatul 4+2, problema despăgubirilor este închisă juridic şi politic”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al ministerului de externe german.

În 2016, o comisie de experţi a estimat valoarea pierderilor cauzate Greciei de război la cel puţin 290 miliarde de euro (328 de miliarde de dolari). Oficialii germani consideră că problema a fost soluționată odată cu reunificarea Germaniei, în 1990, și cu tratatul ce prevede că noua Germanie nu va trebui să plătească alte despăgubiri.

Grecia a intrat în al doilea război mondial pe 28 octombrie 1940, când armata italiană a atacat pornind din bazele din Albania. Armata elenă a obținut prima victorie a Aliaților prin învingerea italienilor și alungarea lor de pe teritoriul național.

Adolf Hitler s-a văzut silit să intervină în Grecia în aprilie 1941, întârziind astfel declanșarea Operațiunii Barbarossa împotriva Uniunii Sovietice cu aproximativ șase săptămâni. Deși invazia germană din Grecia a fost rapidă, armata elenă a opus o rezistență îndârjită în Creta, unde trupele de elită ale parașutiștilor germani (Fallschirmjäger) au suferit pierderi grele – peste 7.000 de oameni.

loading...

Comments are closed.