Germania se confruntă cu o criză acută de medici în sistemul medical național

Pe lângă aglomerația de la ușa fiecăruia, doctorii din Germania se mai confruntă și cu o birocrație sufocantă. Iar salariile, în sectorul public de sănătate, nu sunt mari. Toate aceste nemulțumiri au generat deseori în ultima vreme proteste ale medicilor din Germania.

Unu din patru medici din Germania părăsește sistemul și se reprofilează, asta dacă nu găsește o ofertă mai bună în afara țării. Salariile mici îi determină, mai ales pe specialiștii în medicina generală, care asigură asistența medicală de familie, să părăsească sistemul. În plus, nici tinerii nu mai sunt atrași de această meserie.

Petter Rott, ginecolog: De exemplu, cunosc mulți studenți la medicină care acum spun, „condițiile sunt mai atractive în Danemarca. Cel mai probabil voi merge în Danemarca sau Suedia după ce voi termina.” Cunosc un număr semnificativ de profesioniști din domeniul medical care merg în Elveția pentru că sunt, de asemenea, mult mai bine plătiți.

Un specialist cum este doctorul Rott, are nevoie de aproximativ 40 de mii de euro lunar că să-și poată întreține cabinetul. Cu ce primește de la casa de asigurări nu își poate acoperi decât 80 la sută aceste cheltuieli. Astfel că un ginecolog cu experiență câștiga în Germania cam 5800 de euro pe luna. Un salariu bun, dar nu suficient pentru a putea crește salariile asistenților medicali ai cabinetului.

Ministrul Sănătății promite o schimbare, dar, deocamdată sistemul este în continuare în criză de personal.

Total
0
Shares
Total
0
Share