Germania se pregătește de cea mai dură formă de carantină. Ce țări ar putea urma

Nemții sperau ca restricțiile adoptate din 1 noiembrie să le salveze Crăciunul, dar nu s-a întâmplat așa.

Germania se pregătește să intre de miercuri în cea mai severă formă de carantină. În landul Saxonia, cel mai afectat de valul al doilea al pandemiei, au intrat în vigoare de luni măsurile care închid totul, inclusiv școlile.

Și Lituania a înăsprit regulile, iar guvernul olandez se gândește la noi măsuri, după ce duminică numărul infectărilor s-a apropiat de 10 mii.

La o zi după mesajul emoționant al cancelarului Merkel, și președintele german s-a adresat națiunii, în termeni cât se poate de serioși.

Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei: „Dragi cetățeni, cu toții am sperat să ne putem reuni de sărbători, însă virusul nu-și ia gheara de pe noi. Începând de miercuri, viețile noastre private și publice vor fi mai sever restrictionate decât au fost vreodată în istoria Republici Federale Germane. Situația este cumplit de gravă. Ne confruntăm cu mii de morți într-o săptămână și o rată de infectare ce amenință să scape de sub control. Nu putem evita măsuri drastice.”

Spre deosebire de alte țări europene, în Germania, restricțiile impuse la începutul lunii noimebrie nu au avut efectul scontat. Numărul infectărilor zilnice s-a plafonat la 20 de mii, aducând spitalele din toată țara către limita capacității. De miercuri se vor închide toate grădinițele și școlile, iar părinții vor beneficia de concediu plătit în acest sens.

Chiar în ajun de sărbători, când e cererea mai mare, magazinele și serviciile neesențiale din Germania își vor înceta complet activitatea.

La fel și restaurantele și cafenelele, care încercaseră să ocolească regulile organizând în exterior standuri cu băuturi calde, în special vin fiert – ca substitut al tradiționalelor târguri de Crăciun.

Realitatea demonstrează că orice neglijență și risc asumat în mod nechibzuit au urmări serioase. Într-un azil de bătrâni din Belgia, cel puțin 75 de rezidenți și îngrijitori au fost testați pozitiv pentru Sars cov-2, după ce căminul a fost vizitat de Moș Nicolae. La o zi după eveniment, unul dintre ajutoarele Moșului a fost diagnosticat cu COVID. Numărul celor contaminați a crescut apoi continuu.

Primarul din Mol denunță o eroare de judecată din partea responsabililor centrului.

Wim Caeyers, primarul din Mol: „Din fotografiile furnizate de familii, regulile nu au fost deloc respectate. E revoltător că a avut loc un asemenea eveniment.

Din cauza creșterii ratei de infectare, și Lituania a intrat de luni în carantină strictă cel puțin până pe 3 ianuarie. Pentru prima oară de la izbucnirea pandemiei, țara baltică va limita circulația oamenilor.

Ingrida Šimonytė, prim-ministrul Lituaniei: „Cu toții putem face mai mult. Să evitam interacțiunile care nu sunt absolut necesare. Să stam acasă, în familia restrânsă, de sărbători!”

Toate magazinele ne-alimentare au fost închise, iar lituanienii pot ieși din casă doar pentru cumpărături vitale, spital ori joburi esențiale.

Pe de altă parte, restricțiile devin zadarnice dacă imediat după ridicarea lor, populația “recuperează” timpul pierdut fară chibzuință. Așa s-a întâmplat duminică în Milano, al cărui centru era ticsit de oameni, în prima zi de după relaxarea regulilor.

Total
0
Shares
Total
0
Share