„Ghețarul apocalipsei” se desprinde de calota sa glaciară. Cât de mult ar putea crește nivelul global al mărilor și oceanelor

Doi ghețari din Antarctica care le-au provocat insomnii oamenilor de știință se desprind de calota glaciară, astfel crescând riscul creșterii nivelului global al mărilor și oceanelor.

Situați în vestul Antarcticii, uriașii ghețari Pine Island și Thwaites contribuie deja cu aproape 5% la creșterea nivelului mărilor din lume. Supraviețuirea ghețarului Thwaites este considerată atât de crucială încât Statele Unite ale Americii și Marea Britanie au lansat o misiune de cercetare de milioane de dolari pentru a monitoriza ghețarul.

Pierderea ghețarului Thwaites ar putea declanșa colapsul calotei glaciare din vestul Antarcticii, care conține destulă gheață încât să crească nivelul mărilor cu aproape 3 metri. Thwaites a fost botezat „ghețarul apocalipsei” din cauza mărimii sale, dar și a vulnerabilităților sale observate de cercetători în ultimii ani.

Noile cercetări au fost publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences și au fost făcute cu ajutorul imaginilor prin satelit. Acestea arată că sistemul natural care protejeză ghețarii cedează, astfel că mai multă gheață va fi eliberată în mări în următorii ani.

Deși imaginile au mai fost văzute în trecut, noile analize sugerează că acestea ar fi un semn al destrămării viitoare.

„Știam deja că acești ghețari sunt foarte importanți, însă aceste imagini indică faptul că se află într-o stare foarte proastă”, a declarat Stef Lhermitte, expert de la Universitatea Tehnică din Delft, Olanda.

Totuși, acestea nu sunt singurele vești proaste despre gheața de pe planeta noastră.

Gheața din Arctica este foarte aproape de un record negativ pentru această perioadă a anului. Luna trecută, Canada a pierdut o porțiune uriașă din ultima sa calotă glaciară majoră.

Totodată, nu este îngrijorător doar ce se întâmplă cu ghețarul Thwaites. Calota glaciară din Antarctica se topește de șase ori mai repede decât în anii 1980, eliberând 252 de miliarde de tone anual, față de 40 de miliarde de tone în urmă cu 40 de ani, scrie Science Alert.

Dacă întreaga calotă glaciară din Antarctica s-ar topi, oamenii de știință estimează că nivelul global al mărilor va crește cu 60 de metri.

Sursa: Descopera.ro

Citește și: Un gheţar uriaș de pe Mont Blanc riscă să se prăbuşească. Poliția a început operaţiunile de evacuare

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share