Un număr de 164 de grădinițe din raioanele Anenii Noi, Cahul, Florești și Nisporeni vor pilota, începând cu anul 2025, o nouă formulă de finanțare. Noua metodologie, care prevede finanțarea în bază de cost standard per copil, a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial.
Documentul cuprinde trei categorii de cheltuieli: salarizarea personalului, alimentarea copiilor și cheltuieli legate de infrastructura instituțiilor, inclusiv costuri pentru încălzire, servicii comunale, procurarea manualelor educaționale.
Inițiativa are scopul să asigure o corelare mai bună între finanțarea alocată de stat și nevoile reale ale fiecărei grădinițe, ținând cont de factori care influențează costurile, precum prezența copiilor cu cerințe educaționale speciale sau cu dizabilități sau prezența copiilor vorbitori de altă limbă decât cea română.
Noua metodologie de finanțare a fost elaborată de Ministerul Educației și Cercetării după ce o analiză efectuată în perioada octombrie 2023 – februarie 2024 a arătat că există diferențe mari în cheltuielile per copil între grădinițe, ceea ce reflectă inegalități în distribuția resurselor financiare.
Totodată, datele MEC relevă că mai multe instituții sunt subfinanțate în comparație cu necesitățile reale. În aceste condiții, în regiunile cu fonduri insuficiente, grădinițele sunt nevoite să crească numărul de înscrieri în grupe, ceea ce duce la supraîncărcarea acestora sau să reducă numărul serviciilor pe care le oferă, afectând astfel accesul copiilor la educație timpurie de calitate.
În anul 2023, bugetul total (precizat) al instituțiilor de învățământ preșcolar la nivel național a fost de 5,3 miliarde de lei. Dintre acestea, 62,8% au fost cheltuite pentru remunerare, 11,4% pentru energie și utilități, 5,3% cheltuieli capitale etc.
Potrivit MEC, în medie la nivel național, bugetul total anual per copil a fost în anul 2023 de 42,3 mii lei. În același timp, există discrepanțe semnificative între regiuni. În timp ce unele raioane alocă circa 35 mii lei pentru întreținerea unui copil în grădiniță, altele ajung la costuri ce depășesc 56,6 mii lei per copil.
Diferențele se atestă la toate categoriile de cheltuieli, inclusiv remunerări, energie și servicii comunale, costul produselor alimentare, cheltuielile capitale.