Grădinițele din municipiul Chișinău vor avea un meniu alimentar unic

Primăria municipiului Chișinău a desfășurat joi discuții publice asupra proiectului Meniului-Model Unic pentru copiii din instituțiile de educație timpurie (3-7 ani), cu regim de activitate de 9,5-10 ore din orașul Chișinău, sezon vară-toamnă 2021.

Edilul capitalei a ținut să menționeze în debutul discuțiilor că responsabilii din domeniul educației trebuie să fie suficient de implicați, pentru a asigura un proces de alimentație calitativ, în limita resurselor disponibile în acest scop. „Ideea de îmbunătățire a situației vizavi de alimentația copiilor din instituțiile educaționale este un proces continuu, la care trebuie să participe reprezentanții APL, cei ai sistemului educațional, dar și părinții. Copiii trebuie să beneficieze de hrană sănătoasă, de calitate, lanțul logistic al procesului trebuie să fie organizat corect, iar resursele prevăzute, să fie utilizate eficient”, a precizat Ion Ceban.

În context, Viceprimarul de ramură, Angela Cutasevici a precizat că la nivel de municipiu, este a doua oară când se aplică Meniul Unic Model, iar premizele care au condiționat reevaluarea procesului de alimentație sunt problemele atestate de comunitatea educațională: manageri școlari, educatori, dar și părinții. „A fost important să regândim organizarea procesului de alimentație pentru copii în cadrul IET, în beneficiul sănătății copiilor, pentru a crește o generație sănătoasă”, a spus viceprimarul.

E de menționat că la elaborarea proiectului meniului-model s-au respectat următoarele principii: rația alimentară corespunde vârstei copiilor, necesităților în energie și substanțe nutritive, conform normativelor în vigoare. Regimul alimentar al copiilor este alcătuit din 4 mese: 2 principale (dejun și prânz) și 2 gustări. Valoarea calorică a rației alimentare este de 75%, având în vedere că regimul de activitate în prezent este de 9,5-10 ore.

Meniul-model este variat, unele și aceleași bucate nu se repetă în timpul zilei, dar și în timpul săptămânii. De 2 ori pe săptămână, cei mici se vor alimenta cu fileu de pește (merluciu), iar odată pe săptămână, hrana va conține carne de bovină, pentru a oferi copiilor o sursă de proteine de calitate înaltă.

În meniu se ține cont de compatibilitatea produselor alimentare. Norma zilnică a laptelui și a produselor din lapte a fost micșorată (de la 500 la 410 grame). De asemenea, din rația zilnică a fost redusă cantitatea de zahăr, de sare, de pâine, de ulei din floarea soarelui și de cartofi și a fost adăugat compotul din fructe proaspete și ceaiul din plante. Totodată, fost majorată cantitatea zilnică de legume și fructe proaspete.

Meniul-Model unic pentru copiii din grădinițe este întocmit de 2 ori pe an: iar pentru perioada vară-toamnă, rația alimentară a copiilor este completată cu fructe și legume de sezon.

Meniul-Model unic pentru copiii din grădinițe, regim de activitate 9,5-10 ore, a fost publicat pe pagina web oficială a Direcției generale educație, tineret și sport, din luna februarie, a. c, astfel că persoanele interesate au avut posibilitatea să vină cu propuneri.

O noutate pentru procesul de alimentație a copiilor este posibilitatea monitorizării electronice a calității acestuia. În prezent, autoritățile municipale testează un sistem electronic în 2 instituții din sectorul Buiucani. Inițiativa permite monitorizarea în regim real a situației privind alimentația copiilor: Softul permite asigurarea transparenței procesului de alimentație a copiilor și include mai multe fișiere, cu diverse informații, precum: numărul de copii alimentați zilnic în cadrul grădiniței, posibilitatea evaluării stocurilor de produse alimentare la zi, denumirea agentului economic care livrează produsele către instituții, cantitatea acestora, conform facturii fiscale, actele de însoțire a mărfii, încălcările admise de furnizori la livrare etc.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share