Grâul expirat să-l mănânce moldovenii, zice Radu Marian, deputat PAS

Deputatul PAS Radu Marian este de părere că grâul expirat trebuie realizat pe piața internă, adică spre consumul moldovenilor, transmite Telegraph.md

Fiind interesat de subiectul exportului de grâu, Marian a menționat într-o postare că grâul transportat la Giurgiulești a fost grâu din rezerva de stat, destinat exporturilor, ceea ce reprezintă un pericol grav pentru siguranța alimentară, în viziunea parlamentarului, deși același Marian spune că “e adevărat că o parte din grâul din rezerva de stat (aprx. 16.800 tone) e pe punctul de a expira și trebuie vândut către utilizatori, pentru a fi valorificat și înlocuit cu grâu mai „nou”.

Astfel, Radu Marian se declară categoric împotriva exportului de grâu. Conform deputatului, Agenția Rezerve Materiale trebuie să vândă “acest grâu expirat” pe piața internă și anume să-l vândă “producătorilor locali de pâine“. În rezumat, deputatul PAS este de părere că moldovenii trebuie să mănânce pâine din grâul expirat doar pentru a nu-l exporta.

Asta, deși economistul superior din cadrul Expert-Grup, Stas Madan, a explicat că exportarea grâului expirat, revalorificarea și înlocuirea acestuia cu un grâu mai proaspăt este o procedură obișnuită, care are loc în luna august, când prețul este la cea mai mică valoare. Acest lucru nu s-a făcut anul trecut, spune expertul, din cauza secetei, iar acum “se face de nevoie pentru că este risc ca volumul dat de grâu din 2016 să fie reclasificat din Alimentar în Furajer“, această recalificare a grâului putând duce la pierderi mari. De facto, anume intenția categorică a lui Radu Marian de a interzice exportul de grâu, respectiv și “înnoirea” lui, reprezintă un pericol pentru siguranța alimentară.

Totodată, la fel și expertiza Comisiei parlamentară agricultură și industria alimentară , unde au fost invitați ministrul în exercițiu al Agriculturii, Ion Perju, reprezentanții MAI, Agenției Rezerve Materiale și Combinatului ”Franzeluța”, spune cu text direct că motive de îngrijorare pentru securitatea alimentară a țării nu sunt. Statul este asigurat în proporție de 125% cu grâu, iar roada din acest an se anunță a fi îndeajuns pentru a asigura în continuare necesitățile statului.

Citește și: DOC // În 2020, pentru o singură săptămână de lucru în funcția de Președinte, Maia Sandu a ridicat un salariu de 4431,82 lei

Total
0
Shares
 
Total
0
Share