Alte știri

Grecia cere Germaniei despăgubiri de război de aproape 300 de miliarde de euro! Ce motiv invocă?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Grecia a trimis Germaniei o notă diplomatică în care solicită ca autoritățile de la Berlin să discute cu Atena despre acordarea de despăgubiri pentru cel de-Al Doilea Război Mondial. Anunțul a fost făcut marți de Ministerul grec de Externe.

În 2016, o comisie de experţi a estimat valoarea pierderilor cauzate Greciei de război la cel puţin 290 miliarde de euro (328 de miliarde de dolari). Oficialii de la Atena au anunțat la sfârșitul lunii aprilie că vor trimite o notă verbală, considerată mai puțin formală decât corespondența diplomatică, relatează Agerpres.

La acel moment, Parlamentul de la Atena l-a însărcinat pe premierul Alexis Tsipras să revadă problema despăgubirilor de război din partea Germaniei. Potrivit sursei citate, Grecia cere despăgubiri pentru pagubele de război şi crimele comise în timpul ocupaţiei naziste asupra ţării din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Alexis Tsipras a declarat că, în contextul retragerii Greciei dintr-o serie de programe internaționale de asistență, a venit timpul ca problema despăgubirilor de război să fie discutată din nou. De cealaltă parte, oficialii germani consideră că problema a fost soluționată odată cu reunificarea Germaniei, în 1990, și cu tratatul ce prevede că noua Germanie nu va trebui să plătească alte despăgubiri. În schimb, avocații și istoricii au opinii diferite în privința eligibilității Greciei pentru despăgubiri de război.

Grecia a intrat în al doilea război mondial pe 28 octombrie 1940, când armata italiană a atacat pornind din bazele din Albania. Armata elenă a obținut prima victorie a Aliaților prin învingerea italienilor și alungarea lor de pe teritoriul național.

Adolf Hitler s-a văzut silit să intervină în Grecia în aprilie 1941, întârziind astfel declanșarea Operațiunii Barbarossa împotriva Uniunii Sovietice cu aproximativ șase săptămâni. Deși invazia germană din Grecia a fost rapidă, armata elenă a opus o rezistență îndârjită în Creta, unde trupele de elită ale parașutiștilor germani (Fallschirmjäger) au suferit pierderi grele – peste 7.000 de oameni.

loading...

Comments are closed.