Alte știri

Grecia prelungeşte lockdown-ul până pe 7 decembrie. Oamenii ies din case doar după ce primesc aprobare prin SMS

Pinterest LinkedIn Tumblr

Grecia a anunțat că prelugește lockdown-ul până pe 7 decembrie, deși există indicii că numărul de infectări a început să scadă. Potrivit guvernului elen, decizia are drept scop eliminarea presiunii asupra sistemului de sănătate. 

Pentru fiecare ieşire, locuitorii Greciei trebuie să primească undă verde de la autorităţi, prin SMS. Aceștia au obligația de a informa printr-un mesaj la un număr indicat numele, adresa, locul și motivul deplasării. Tot pe telefon primesc confirmarea că pot părăsi locuința, doar în scopul precizat. Doar magazinele pentru nevoi esenţiale, supermarketurile şi farmaciile sunt deschise în toată țara.

Pentru a combate al doilea val de COVID-19, mult mai agresiv decât primul, autoritățile din Grecia au impusă încă o săptămână de carantină în plus, față de data anunțată inițial, întrucât „povara epidemiologică rămâne ridicată”, susține purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Stelios Petsas, citat de AFP și preluat de Agerpres.

„Există semne incipiente de reducere a numărului de cazuri de coronavirus. Dacă acest ritm descrescător continuă, presiunea asupra sistemului public de sănătate va scădea şi putem lua în considerare un plan de revenire la o anumită normalitate”, a adăugat Stelios Petsas.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a decretat inițial un „lockdown” pentru perioada 7- 30 noiembrie, care va fi prelungită până pe 7 decembrie.

Pe lângă un salt al cazurilor de infecţii în ultimele săptămâni în Grecia, creşterea numărului de pacienţi în stare gravă îngrijorează îndeosebi experţii şi autorităţile.

În urmă cu o lună, ţara înregistra doar 87 de pacienţi la terapie intensivă, în timp ce numărul lor a depăşit 500 vinerea trecută. De la 667 la 20 octombrie, numărul de contaminări zilnice variază în prezent între 2.500 şi 3.000.

În ultimele zile au fost înregistrate zilnic în medie aproape 100 de decese. În total, 1.902 de decese au fost înregistrate de la începutul pandemiei în februarie în Grecia.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a asigurat între altele că numărul de paturi la ATI a crescut de la 557 la 1.260 în câteva luni pentru a face faţă pandemiei.

Însă 80% dintre paturile din Atena sunt deja ocupate, iar în Salonic, al doilea oraş grecesc ca mărime şi cel mai afectat de coronavirus, guvernul a fost obligat să rechiziţioneze două clinici private săptămâna trecută pentru a face faţă lipsei de paturi.

Serviciile din domeniul sănătăţii au declarat joi că unii pacienţi care suferă de COVID-19 din Salonic vor fi transferaţi la spitale din Atena.

loading...

Comments are closed.