Un sat scufundat în anii 1970 ai secolului trecut reapare din cauza secetei în Grecia.
Clădirile abandonate din Kallio, din centrul țării, se ivesc odată cu scăderea considerabilă a apei din principalul rezervor al Atenei.
O biserică și școala primară sunt deja vizibile, iar autoritățile elene declară că situația s-ar putea agrava dacă în timpul iernii nu vor cădea precipitații.
Între timp, Guvernul grec planifică măsuri de urgență pentru gestionarea apei.
Din cauza valurilor de căldură, un lac artificial situat la 200 de kilometri de Atena a secat. În rezultat, satul Kallio reapare pe hartă, după ce în anii 1970 a fost inundat pentru a permite construcția unui baraj. Circa 80 de clădiri au fost sacrificate pentru alimentarea cu apă a Atenei. Astfel, clădirile care se ivesc la suprafață reprezintă gravitatea crizei de apă.
”Lacul seacă și nu am o presimțire bună. Obișnuiam să-l văd plin cu apă, iar alături era o plajă. Acum, din către vedeți, este sec.
”Dacă situația va continua, tot satul va reapărea complet – biserica și casa noastră”.
”Totul a început în această vară. Inițial nu a fost atât de grav, dar cu timpul apa a început să se retragă. După cum ați observat, din munți se văd casele ruinate, iar nivelul apei scade zi de zi. Casele din satul submers Kallio au început să reapară cu o lună și jumătate în urmă. Acesta este satul care a fost scufundat pentru a construi această infrastructură masivă cunoscută sub numele de lacul artificial Mornos”, a spus primarul municipiului Dorida, Dimitris Giannopoulos.
După cea mai blândă iarnă înregistrată, Grecia a doborât recordurile de căldură în iunie și iulie, conform datelor meteorologice preliminare difuzate de observatorul național.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a pledat pentru o mai bună gestionare a apei. Grecia folosește 85% din apă pentru irigații și trebuie să construiască mai multe baraje, a precizat el.